V.Širjakovs paskaidroja, kāpēc „Daugavpils siltumtīkli” iegādāsies siltumenerģiju SC-3 vajadzībām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

26.septembrī tika pasludināts uzvarētājs konkursā par siltumenerģijas uzkarsētā ūdens veidā piegādi SC-3, Mendeļejeva ielā 13A, vajadzībām. Šī gada jūlijā uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli’ izsludinātajā konkursā uzvarēja firma "Batergo", kuras juridiskā adrese ir reģistrēta Rīgā.

Vēl pirms šī konkursa rezultātu oficiālās pasludināšanas dažos plašsaziņas līdzekļos to sāka komentēt Daugavpils bijušais mērs, Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, kurš paziņoja, ka minētais konkurss ir uzņēmuma „klusa privatizācija”. Pēc situācijas komentāra portāls Gorod.lv griezās pie vicemēra Vjačeslava Širjakova, kas ir Daugavpils komunālās saimniecības jomas kurators.

Paskaidrojot ieceres realizācijas gaitā iegūto ekonomisko labumu un iemeslus, kāpēc uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” pats nevarēja realizēt ieplānoto pasākumu, vicemērs paziņoja, ka par ažiotāžas iemeslu kļuva dažu politiķu vēlme novērst sabiedrības uzmanību no problēmām, kas radušās vēl iepriekšējās pilsētas vadības laikā, kad tika rīkoti analoģiski konkursi par siltumenerģijas piegādi SC-1 un SC-2 vajadzībām.

Pēc V.Širjakova vārdiem, šie iepriekšējās vadības atbalstītie projekti līdz šim laikam nav realizēti, pat neskatoties uz izmaiņām līgumu nosacījumos un termiņos. Rezultātā „Daugavpils siltumtīkli” līdz šīm laikam nevar saņemt projektā paredzētus atvieglojumus, kas ļautu nepaaugstināt apkures tarifu. Tieši tam, pēc V.Širjakova domām, J.Lāčplēsim būtu jāpievērš uzmanība, turklāt, to bija nepieciešams izdarīt vēl mēra pienākumu pildīšanas laikā.

Lai paskaidrotu pilsētniekiem, kāpēc uzņēmums ir rīkojis konkursu par siltumenerģijas piegādi SC-3 (kas nodrošina siltumenerģijas padevi vairākās dzīvojamās mājās) vajadzībām, vicemērs paziņoja, ka pasākums tiek rīkots, lai sagatavotu siltumstaciju pārejai uz citu siltumnesēju – skaidām. Šajā gadījumā uzņēmuma tarifs, kas tiešā veidā ir atkarīgs no mainīgās gāzes cenas, būtu prognozējamāks un tiktu likvidēta tarifa bieža pieauguma tendence.

„”Daugavpils siltumtīklu” uzdevums ir noteikt un realizēt pasākumus, kas palīdzētu pilsētai nebūt tik lielā mērā atkarīgai no gāzes cenas, kuras kotēšana tiek veikta reizi trijos mēnešos. Uzņēmumā tiek turpināta optimizācijas veikšana, kas jau ir ļāvusi gāzes cenas pieauguma dēļ paaugstināt uzņēmuma tarifu tikai par 1%. Tomēr tarifs joprojām ir atkarīgs no gāzes cenas, kuru maksā uzņēmums, iegādājoties to no „Latvijas gāzes”, - paziņoja vicemērs.

V.Širjakovs atzīmēja, ka „atmaskotāji” noklusē faktu, ka konkursa uzvarētājs par saviem līdzekļiem nomainīs visus SC-3 katlus, kā arī ārējās trases, nodrošinās stacijas pāreju uz skaidām un „Daugavpils siltumtīkliem” pārdotās siltumenerģijas cena būs zemāka par pašreizējo uzņēmuma ražoto siltumenerģijas cenu.

Līgums ar firmu paredz, ka pēc 5 gadiem uzstādītais aprīkojums par atlikušo samaksu pāries „Daugavpils siltumtīklu” īpašumā. Firma plāno ieguldīt siltumstacijas modernizācijā dažus desmitus miljonus latu, kurus pats uzņēmums nespētu ieguldīt. Ja uzņēmums šim mērķim paņemtu kredītu, tas automātiski ietekmētu tarifu. Realizēt minētos darbus ar ES finansējuma palīdzību neizdevās, jo projekti, kurus uzņēmums iesniedza attiecīgajās ministrijās, netika atbalstīti. Tāpēc, domājot par to, kā nepieļaut tarifa paaugstinājumu, uzņēmums rīkoja konkursu un atrada investoru, kas veiks modernizāciju un nākamajos gados saņems peļņu. 

Starp citu, firma plāno iepirkt stacijai nepieciešamas skaidas. Nav runas par kokosu vai ogļu rūpnīcu, par kuru pirms kāda laika tika runāts. V.Širjakovs paziņoja, ka šāda veida rūpnīcu vēlējās būvēt daži politiķi, bet pašvaldība šo ieceri neatbalsta, jo pastāv ekoloģiskā apdraudējuma risks.


Написать комментарий