Japānas autoražotāji salu strīda dēļ cieš zaudējumus Ķīnā

foto toyotainthenews.com
foto toyotainthenews.com

Japānas automobiļu ražotāji cieš zaudējumus Ķīnā, kur pieaug pret Japānu vērsts noskaņojums strīda par Senkaku salām dēļ, vēsta ārvalstu mediji.

Trīs Japāņu autoražotāju – "Toyota", "Honda" un "Nissan" , kuri uz dažām dienām bija spiesti pārtraukt ražošanu Ķīnā pret Japānas uzņēmumiem vērsto protestu dēļ, zaudējumi varētu sasniegt 25 miljonus dolāru (13,5 miljoni latu). Prognozes liecina, ka pretjapāniskā noskaņojuma pieauguma dēļ par 50%, salīdzinot ar augustu, varētu samazināties Ķīnā pārdoto japāņu automobiļu skaits.

Kompānija "Toyota" trešdien paziņoja, ka, analizējot septembra rezultātus, tiks pieņemts lēmums par ražošanas samazināšanu Ķīnā. Kompānija nolēmusi par četrām dienām palielināt brīvdienu skaitu Ķīnas nacionālo svētku – Valsts dibināšanas dienas dēļ. Uzņēmuma rūpnīcas Ķīnā pāriet uz darbu vienā maiņā. Uzņēmums samazina arī "Lexus" ražošanu Japāna, eksporta uz Ķīnu samazināšanās dēļ.

Brīvdienu skaits palielināts arī "Nissan" ražotnēs. Sākotnēji svētku brīvdienas bija paredzētas no 30. septembra līdz 7. oktobrim, bet vēlāk nolemts darbus apturēt jau ceturtdien.

Kompānijas "Suzuki" ražotnes kopš pirmdienas strādā tikai dienas maiņā.

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā 100 Ķīnas pilsētās notika plaši pret Japānu vērsti protesti, kuru laikā demonstranti uzbrukuši Japānas uzņēmumiem un precēm.

Ķīniešu protestus izraisīja Japānas lēmums no privātīpašnieka iegādāties Senkaku (Djaoju) salas, uz kurām pretendē arī Ķīna un Taivāna.

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.
Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.


Написать комментарий