Par š.g. budžeta grozījumiem un līdzekļu piešķiršanu Latgales reģionam

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Ņemot vērā nupat apstiprinātos grozījumus valsts 2012.gada budžetā, kā arī šobrīd aktīvi notiekošo darbu pie nākamā gada budžeta projekta, vēlamies sava reģiona vēlētājiem sniegt nelielu apkopojošu ieskatu par to, kuras no veiktajām vai plānotajām papildus līdzekļu pārdalēm vistiešāk ietekmēs Latgales reģiona iedzīvotājus.

Kā būtiskāko noteikti var minēt š.g. 13.septembra Saeimas sēdē atbalstītajos budžeta grozījumos ietverto papildus līdzekļu Satiksmes ministrijai - 4 220 942 latus Latgales reģiona valsts autoceļu sabrukušo posmu segumu ārkārtas uzturēšanas darbiem un satiksmes drošības pasākumiem, kā arī 1 300 000 latu Latgales grantēto valsts reģionālo autoceļu pamatnes atjaunošanai (ceļiem: V762 Aglona – Višķi, V841 Madona - Ļaudona – Jēkabpils, V678 Līksna - Kalupe - Upmala – Rožupe un V739 Galēni - Sīļukalns – Stirniene). Tāpat papildus piešķirti 317 290 lati Latgales reģiona sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai.

Vienlaicīgi iedalīti papildus līdzekļi dažādām Latgales reģiona izglītības iestādēm un pašvaldībām – piemēram, finansējums 224 000 latu apmērā Kārsavas novada pašvaldībai Kārsavas vidusskolas ēku renovācijai, finansējums 128 000 latu apmērā Dagdas novada pašvaldībai siltumapgādes sistēmas ārkārtas (avārijas) situācijas novēršanai un siltumtrases izbūvei un papildus finansējums Izglītības ministrijai 73 088 latu apmērā Austrumlatgales Profesionālās vidusskolas labiekārtošanas projekta īstenošanai Rēzeknē.

Paralēli Saeimā notiekošajam, arī valdība pēdējā laikā vairākkārt ir lēmusi par papildus līdzekļu piešķiršanu Latgalei. Tā, piemēram, š.g. 11.septembra Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts E.Sprūdža (Reformu partija) vadītās  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikums par ERAF  līdzfinansējuma palielināšanu sešām Latgales reģiona pašvaldībām (Balvu, Krāslavas, Ludzas, Preiļu, Daugavpils un Rēzeknes novadam). Kopējais pieejamais attiecīgās aktivitātes („Atbalsts novadu pašvaldību kompleksai attīstībai”) līdzfinansējums palielināts no pašreizējiem 2 782 249 latiem uz 20 658 249 latiem (t.i. – papildus piešķirts finansējums 17 876 000 latu apmērā). Rēzeknes novada pašvaldībai tas nozīmē pieejamā ERAF līdzfinansējuma palielinājumu no pašreizējiem 597 166 uz 4 433 968 latiem (septiņkārtējs pieaugums), Daugavpils novadam – no pašreizējiem 522 520 uz 3 879 721 latiem (arī septiņkārtējs pieaugums).

Perspektīvā Latgales (tāpat kā visas Latvijas) iedzīvotāji būs ieguvēji arī no citiem Saeimā un Ministru kabinetā pieņemtajiem lēmumiem – vai tie būtu saistīti ar papildus līdzekļu piešķiršanu Veselības ministrijai (papildus piešķirti 30 miljoni latu), vai ar Izglītības un zinātnes ministra R.Ķīļa (Reformu partija) panākto vienošanos par skolotāju atalgojuma palielināšanu.

Prieks, ka šādos apstākļos Latgalei atvēlētā uzmanība (arī finansiālā ziņā) materializējas arvien nopietnākos valdības plānošanas un aktīvas rīcības pasākumos. Savu iespēju robežās gādāsim, lai arī turpmākais valdības darbs būtu tikpat labvēlīgs vai vēl labvēlīgāks mūsu reģionam. Gan iepriekšminēto jautājumu, gan citu nozaru (darba vietu, demogrāfijas, valodas, kultūras) kontekstā.

26.09.2012 , 13:30

Juris Viļums un Gunārs Igaunis , GOROD


Написать комментарий