Gada laikā darbaspēka izmaksas kāpušas par 3,3%; visstraujāk – transporta nozarē

foto morgueFile
foto morgueFile

Vienas stundas darbaspēka izmaksas valstī šā gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieaugušas par 13 santīmiem, jeb 3,3%. Savukārt pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieaugums bija 4,1%, bet pēc kalendāro dienu skaita izmaiņu ietekmes izlīdzināšanas - 4,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums gada laikā vērojams transporta un uzglabāšanas nozarē – 9,4%, valsts pārvaldē un aizsardzībā, kā arī obligātā sociālā apdrošināšanā – 6,7%, izmitināšanā un ēdināšanas pakalpojumos – 6,1% un citu pakalpojumu nozarē – 5%.

Visās šajās nozarēs pieaugumu ietekmēja galvenokārt regulārās darba samaksas kāpums. Transporta un uzglabāšanas un citu pakalpojumu nozarēs palielinājās arī neregulārā darba samaksa, bet valsts pārvaldē un aizsardzībā – brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas un pabalsti.

2012.gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2011.gada 2.ceturksni, darbaspēka izmaksu apjoms valstī pieaudzis straujāk nekā nostrādātās stundas - par 7,7% (stundas – par 4,3%).

Savukārt vienas stundas darbaspēka izmaksas samazinājās tādās nozarēs kā ūdens apgāde, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošana un sanācija – par 4%, ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde – par 3,8%, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi – par 3,1%, kā arī nedaudz izglītības nozarē – par 0,2%. Minētajās nozarēs kritumu ietekmēja nostrādāto stundu straujāks pieaugums, turklāt ūdens apgādes; notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē samazinājās darba devēja izmaksāto pabalstu apjoms.


Написать комментарий