Vācijas Konstitucionālā tiesa lemj par eiro likteni

foto flagpedia.net
foto flagpedia.net

Vācijas Konstitucionālā tiesa trešdien paziņos lēmumu lietā par Eiropas finansiālās stabilitātes fonda (ESM) izveidi un Eiropas Savienības (ES) budžeta paktu. Daļa politiķu uzskata, ka minētā vienošanās, kas stāsies spēkā nākamgad, ir pretrunā ar Vācijas pamatlikumu. Gadījumā, ja tiesas lēmums būs prasītājiem par labu, pakta ratifikācija kļūs par neiespējamu, bet sekas varētu būt kritiskas.

Tas nozīmētu eiro beigas. Vācijas Konstitucionālā tiesa ir gatava pieņemt lēmumu sakarā ar kolektīvu sūdzību, kas tika saņemta uzreiz pēc tam, kad 29.jūnijā Bundestāgs apstiprināja divus eiro zonas glābšanai būtiskus dokumentus – likumu par Eiropas stabilizācijas mehānismu un fiskālo paktu. Pirmais dokuments paredz palīdzības fonda izveidi problēmvalstīm, otrais dokuments nosaka jaunus noteikumus, saskaņā ar kuriem Eiropas valstis nevarēs uzņemties parādus, kas visdrīzāk netiks atmaksāti. 37 tūkstoši Vācijas iedzīvotāju uzskata, ka minētie dokumenti pārkāpj viņu konstitucionālās tiesības.

"Uzskatam, ka tā saucamā eiro glābšanas sistēma neattiecas uz patiesajiem krīzes iemesliem. Piemēram, tā neskar finanšu spekulācijas, Eiropas valstis uzņemas saistības taupīt valsts budžetu un nonāk ekonomiskajā haosā”, - skaidro Kreiso partijas priekšsēdētāja Katja Kipinga.

Minēto haosu ilustrē ziņas no Grieķijas – pirms dažām dienām arodbiedrības bija rīkojušas demonstrāciju. Premjerministrs Samaras Frankfurtē centās vienoties ar Eiropas Centrālās bankas vadītāju Dragi par finanšu palīdzības atjaunošanu – grieķi nespēj tā dzīvot.

"Krīzes iemesli ir saistīti ar eiro zonas valstu kļūdaino taupīšanas sistēmu. Iziet no krīzes bez zaudējumiem neizdosies, situāciju neglābs kopējā fonda izveide vai iespiedierīce”, - ir pārliecināts Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible. 

Konstitucionālajā tiesā iesniegtā prasība liecina, ka Vācijā ir uz jauna politiskā konflikta robežas.

"Vācijā gaidāms antieiropeisku noskaņojumu pieaugums, kas rezultātā varētu provocēt jaunu politisku spēku izveidi. Vācija ir viena no ekonomiski attīstītākajām valstīm reģionā, un tas būtu diezgan bīstami, jo tie, kas, pateicoties sabiedrības atbalstam, uzvarēs šodien, varētu zaudēt nākotnē”, - teica bijušais Vācijas kanclera vecākais padomnieks Volfgangs Novaks.

Šī nākotne varētu sākties jau šodien. Vāciešiem tā būs ne pārāk patīkama, ņemot vērā, ka vispār pieņemtā valūta viņiem tomēr ir izdevīga.

"Gadījumā, ja Vācija šodien paziņos, ka neatbalsta  Finanšu stabilitātes mehānismu Eiropā, tas apdraudēs eiro un ES nākotni”, - pastāstīja politologs Džūlija Langbeina. 

Vācijas kanclere Merkele vai viņai tuvās personas nav paudušas uztraukumu sakarā ar minētā konstitucionālā procesa iznākumu. Gadījumā, ja prasība tiks apmierināta, Vācijas valdībai būtu sarežģīti realizēt plānu „B”, jo tāds plāns nepastāv.


Написать комментарий