Daugavpils Poļu nams atklāja jauno sezonu ar gleznu-ilūziju izstādi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Poļu Kultūras centrā visu laiku kaut kas notiek – izstādes atklāšana, koncerts, tikšanās ar interesantiem cilvēkiem, velobrauciens.

Ceturtdien, 6.septembrī, Poļu Kultūras centrā tika atklāta jaunā izstāžu sezona. Skatītāju uzmanībai savus darbus piedāvā jaunā un talantīgā meitene, dizainere, filoloģe un tulkotāja Inga Kukšteļa. Viņa ir dzimusi un augusi Daugavpilī, pēdējos gados dzīvo un strādā vācu Frankfurtē. Nedaudz ilgojas pēc dzimtajām vietām un laiku pa laikam apciemo šeit palikušos ģimenes locekļus un draugus.

Ingai vienmēr patika zīmēt. Bērnībā viņa apmeklēja svētdienas skolu, kurā, izņemot zīmēšanu, mācīja arī svešvalodas un mūziku, vēlāk apmeklēja bērnu mākslas skolu. Profesionālās mākslas izglītības viņai nav, toties viņa ir studējusi Daugavpils universitātē un ieguvusi maģistra grādu Brēmenes mākslas universitātē. Pēc Ingas domām, Latvijā ir daudz stingrāka attieksme pret mācību procesu un studentu novērtējumu, bet Vācijā studentiem tiek ļauta rīcības brīvība. Studiju laikā Vācijā meitene apguva videokursu, un viņas darbu - filozofiskā rakstura īsfilmu par dzīvi un nāvi pasniedzēji novērtēja ļoti augsti.

Poļu Kultūras centrā atklātās izstādes nosaukums ir viena rindiņa no amerikāņu grupas NIN dziesmas, kas Ingai ir ļoti tuva, - «Every day is exactly the same» (Katra diena ir līdzīga iepriekšējai dienai) Pēc izstādes autores domām, katru dienu mēs pārdzīvojam vienādas jūtas – mēs mīlam, ienīstam, priecājamies un skumstam, pakļaujoties dzīves rutīnai. Tomēr katra nodzīvotā diena, pat neskatoties uz tās līdzību ar citām, ir unikāla un neatkārtojama – tajā ir savas īpašas nianses, kas izceļ šo dienu pārējo vidū.

Inga Kukšteļa parasti strādā ar akrila krāsām, viņas gleznās pārsvarā izmantotas spilgtas krāsas, kaut arī viņa sevi uzskata par pesimisti. «Man patīk abstrakcija un šai izstādei esmu izvēlējusies aptuveni 30 iemīļotākus darbus, kopumā man to ir vairāk nekā tūkstotis. Tiesa, šeit tās ar nolūku ir piedāvātas bez nosaukumiem – es gribētu, lai apmeklētāji paši izlemtu, kā tās varētu nosaukt. Mēs visi pastāvīgi atrodamies ilūziju varā, manas ilūzijas ir atspoguļotas manos darbos, jo katrā gleznā es projicēju savas emocijas un jūtas», - pastāstīja māksliniece.

Ingas Kukšteļas izstāde «Katra diena... cita (vienāda)» Poļu namā ir apskatāma līdz oktobrim.



Написать комментарий