Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pie šādiem secinājumiem patlaban nonākts Baltijas Enerģijas tirgu starpsavienojumu plāna (BEMIP) starpziņojumā, kas varētu tikt publicēts nākamajā mēnesī. Starpziņojumā gan vēl iespējamas izmaiņas.

Eksperti secinājuši, ka termināļa būvniecībai, lai piesaistītu investoru, nepieciešams desmit miljardus kubikmetru gadā liels gāzes tirgus. Baltijas valstu kopējais tirgus ir uz pusi mazāks, tādēļ projektā būtu nepieciešams iesaistīt Somiju. Šādā gadījumā izdevīgāk reģionālo sašķidrinātās gāzes termināli būtu būvēt Igaunijā.

Savukārt Latvija par izdevīgāko vietu sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībai tiktu atzīta vien gadījumā, ja Somija projektam nepievienotos. Tomēr šis scenārijs radītu grūtības, jo trīs Baltijas valstu tirgus tiek vērtēts kā pārāk mazs. Vienlaikus eksperti par atslēgas elementu starpsavienojumu plānā atzinuši Inčukalna gāzes krātuvi.

LETA jau ziņoja, ka Eiropas Komisijas izpētes pirmie rezultāti par Baltijas sašķidrinātās gāzes termināli gaidāmi gada beigās. Savukārt patlaban tiek gaidīts ikgadējais BEMIP starpziņojums. Latvija līdz šim norādījusi, ka labākā vieta reģionālam terminālim ir mūsu valsts, ņemot vērā arī Inčukalna pazemes gāzes krātuves esamību. Lietuva tikmēr īsteno savu termināļa projektu Klaipēdā, norādot, ka tas nepretendē uz reģionālā statusu.

Latvijas Ekonomikas ministrija (EM) iepriekš atzina, ka arī pēc sākotnējās iepazīšanās ar konsultantu sagatavoto starpziņojumu un trīs Baltijas valstu iespējām tās nostāja nav mainījusies un tā par atbilstošāko valsti reģionālam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim uzskata Latviju.

Starpziņojumu izstrādājusi kompānija "Booz&Company" un ar tās rezultātiem jau iepazīstināti BEMIP augsta līmeņa vadības grupas dalībnieki. Starpziņojums ir konfidenciāls, tāpēc plašāka informācija par to patlaban netiek sniegta.

Konsultanti šā gada maijā apmeklēja visas trīs Baltijas valstis un Somiju. BEMIP augsta līmeņa vadības sanāksmes laikā konsultanti prezentēja pirmos secinājumus par katras Baltijas valsts ģeogrāfiskā izvietojuma, dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūras priekšrocībām un trūkumiem, kā arī apskatīja iespējamos termināļa projekta realizēšanas scenārijus, ņemot vērā arī Somijas iespējamo dalību reģionālam sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projektā.