Daugavpils Britu klubā nedēļas laikā var aplūkot sapņu mašīnas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vienīgajā Latvijas Britu klubā (The British Club), kas atrodas Saules ielā 32, Daugavpilī, tika atklāta sapņu mašīnu izstāde „Dream Cars in Scale” („Sapņu mašīnas mērogā 1:18”). Izstādes rīkotājs Pāvels Krivoševs piedāvā ekspozīciju no aptuveni 160 dažādu modeļu mašīnām, šāda veida izstādes rīkošanas ideja ir nākusi no Lielbritānijas, precīzāk, no kūrortpilsētas Bognorridžas (Bognor Regis), kurā daugavpilietis ar ģimeni dzīvojis divu gadu laikā. Kopumā viņa mašīnu kolekciju veido aptuveni 300 eksemplāri.

Britu klubā piedāvāto mašīnu vidū var apskatīt gan specifiskus modeļus no filmas par aģentu 007 Džeimsu Bondu, gan mašīnas no populārajām datorspēlēm, gan sporta mašīnas no „Forsāžas” (The Fast & The Furious). Jāpiebilst, ka visās mašīnās ir filmās redzēto oriģinālu atribūtika.

Piemēram, mašīnā „Aston Martin Vanquish” no kinofilmas par Bondu „Mirsti, bet ne tagad” ierīkoti sēdekļi, kas palīdz katapultēties, izvelkamie ložmetēji un raķetes, bet visās mašīnās no „Ātrs un bez žēlestības” atrodas balons ar nitrooksīdu.

Automašīnas „Maybach 57” salonā un bagāžniekā ir velūra apdare, bet drošības jostas ir izgatavotas no tāda paša materiāla, kā īstajā automašīnā. Viens no izstādes stendiem ir veltīts leģendārajam televīzijas raidījumam „Top Gear” un tā slavenajam vadītājam Džeremijam Klarksonam.
Izstādē var aplūkot gan pašu pirmo automašīnas modeli, ar kuru sākās pasaules mašīnbūve – 1908.gada „Ford D”, gan pašu dārgāko eksponātu – „McLaren F1”, kas, pēc Pāvela vārdiem, ir viņa sapņu mašīna.

Kolekcionārs pastāstīja, ka jau 3 gadu vecumā viņš saņēma dāvanā pirmo automašīnas modeli, tas bija „Moskvičs-412” mērogā 1:43. Kopš tā laika zēns sāka „apgaismot” savus ģimenes locekļus un draugus, paziņojot viņiem Daugavpils ielās braucošo automašīnu modeļus.

Pašlaik šāda veida interesi modeļi izraisa Pāvela mazajā dēlā. Tiesa, pagaidām viņam labāk patīk vilcieni un lokomotīves, bet arī mašīnas viņu interesē ne mazāk kā tēti. Starp citu, kolekcionēšana Krivoševiem ir ģimenes lieta. Sieva Natālija pilnībā atbalsta vīra aizraušanos, ziedojot tam ne tikai ģimenes budžeta daļu, bet arī savu kosmētiku. Nereti rodas nepieciešamība veikt automodeļu restaurāciju, un tad automobīļu spoguļu izgatavošanai tiek izmantoti pat kosmētisko zīmuļu uzgaili.

Pagaidām Pāvels plāno apmesties Daugavpilī. Viņš ir ekonomists, pagaidām atrodas darba meklējumos, bet jau ir nākotnes ieceres. „Mans sapnis ir taisīt īstās automašīnas – no automašīnas rezerves daļām uztaisīt ekskluzīvu mašīnu. Manuprāt, tas varētu aizņemt apmēram mēnesi, bet rezultāts būtu tā vērts. Šādas automašīnas cena variētos no 10 līdz 20 tūkstošiem latu”, - par saviem nākotnes plāniem pastāstīja Pāvels Krivoševs.

Taču pareizi saka – labāk vienu reizi ieraudzīt, nekā simts reizes noklausīties, - tāpēc izstāde britu muzejā būs apskatāma līdz 1.septembrim. Darba laiks darbdienās ir no plkst.15:00 līdz plkst.19:00 un brīvdienās – no plkst.10:00 līdz 15:00. Izstādes gida lomā ir pats ekspozīcijas autors. Ieejas biļetes maksa – 1 Ls.



Написать комментарий