Grāmatu svētki Locikos notika bez Latvijas ministra, bet ar Baltkrievijas vēstnieka piedalīšanos

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar, 17.augustā, Naujenes kultūras centrā notika Daugavpils un Ilūkstes novadu Grāmatu svētki, kurus atbalstīja Latvijas prezidents Andris Bērziņš, premjerministrs Valdis Dombrovskis, Zemkopības ministrija, Latvijas Bērnu fonds, Daugavpils novada pašvaldība un vēl desmit dažādas organizācijas un privātpersonas.

Komercizstādē Centra foajē bija iespēja iegādāties vai vienkārši aplūkot lielu daudzumu dažādu grāmatu – gan mācību grāmatas, gan darba burtnīcas un rokasgrāmatas, gan daiļliteratūras jaunumus no lielākajām Latvijas izdevniecībām, turklāt katrs pircējs piedalījās izlozē.

Starp citu, plašajā sortimentā pamanījām arī piezīmju grāmatas, kas bija ilustrētas kā skandāli zināms kalendārs ar Waffen SS leģionāru attēliem. Turklāt to cena bija no 2,5 līdz 3 latiem.

Svētku apmeklētājiem bija ko aplūkot – glezniecības un keramikas izstādes, vairākas radošās darbnīcas.

Īpašu interesi mazajos svētku apmeklētājos, kuru vidū bija gan Lociku iedzīvotāji, gan Naujenes bērnu nama audzēkņi, radīja Daugavpils Zemessardzes 34.Artilērijas bataljona informācijas stendi. Šeit varēja gan uzzināt daudz kā jauna, gan izjaukt AK-4, gan iepazīties ar maskēšanas atribūtiem, gan iemācīties šaut.

Naujenes Novadpētniecības muzeja darbinieki demonstrēja slavenās no atgriezumiem veidotās segas daļas. Tā paliek arvien garāka, bet līdz gala rezultātam – 500 metriem garumā – ir vēl tālu. Muzeja darbinieki šajā ziņā cer uz daugavpiliešu aktīvu palīdzību, kuri pagaidām nav pārāk aktīvi. Katrs interesents var piedalīties segas veidošanā un noadīt nelielu gabaliņu 10x10 cm vai 20x20 cm lielumā no jebkura diegu veida.

Grāmatu svētkos piedalījās augsti stāvošie viesi – Baltkrievijas Republikas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Gerasimenko, BR konsuls Daugavpilī Viktors Geisiks, Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, Novada domes vadītāja Janīna Jalinska un Ilūkstes un Daugavpils novada deputāti.

Baltkrievijas vēstnieks un konsuls piedalījās nelielajā preses konferencē, kurā pastāstīja par divu valstu sadarbību, kultūras dzīvi un robežu šķērsošanu bez vīzām.

Diskusija par Latgali – iespēju zemi ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu nenotika. Nezināmā iemesla dēļ viņš nevarēja piedalīties Svētkos.

Tomēr svētki izdevās, un par to patīkamu noslēgumu kļuva smaržīgas zupas degustācija, kuru uz atklātās uguns pagatavoja Naujenes pamatskolas pavāre Regīna Prohorova. Lai pagatavotu zupu 300 cilvēkiem, vajadzēja aptuveni divus spaiņus ar gailenēm.

Pēc sēņu zupas bija izveidojusies gara rinda, to degustēja pat augsti stāvošie viesi.



Написать комментарий