Direktori: vecākiem mācību materiāli jāiegādājas ministrijas vainas dēļ

foto vanessaruns.com
foto vanessaruns.com

Skolas var rīkoties vienīgi ar to naudu, kas viņām ir piešķirta, tāpēc nav taisnīgs Tiesībsarga Jura Jansona paziņojums, aicinot sūdzēties par skolām, kuras vecākiem liek iegādāties mācību materiālus, atsaucoties uz skolu direktoru komentāriem, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

"Tiesībsargam vajag sūdzēt tiesā [izglītības un zinātnes ministru Robertu] Ķīli. Vienkārši atrast izpildītāju, kas jau tā eksistē zem robežas, ir stulbi," laikrakstam sašutumu paudis Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis. Līdzīgu viedokli laikrakstam teikuši arī citu skolu vadītāji, bažoties, ka pēc Tiesībsarga uzsaukuma masveidā sāksies tiesvedības pret mācību iestādēm.

Babītes vidusskolas direktore Ilze Rozenberga, kuras vadītajā skolā vecākiem jāgādā vien darba burtnīcas, laikrakstam norādījusi, ka jautājums par mācību līdzekļiem ir kārtojams "no augšas". "Vispirms ir jāsakārto mācību grāmatas, jo šobrīd izdod tādas, kurām obligāti vajag blakus arī darba burtnīcu. Citādāk strādāt nav iespējams," direktore skaidrojusi laikrakstam.

Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle laikrakstam atzinusi, ka rudeni gaida ar neziņu un bažām, jo jau pavasarī bija vecāki, kas, izdzirdējuši Jansona paziņojumu, teica, ka grāmatas nepirks. Skolā centušies saīsināt nepieciešamo lietu sarakstu, taču bez vecāku tēriņiem nav izdevies iztikt. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā līdz šim neviens vecāks nav atteicies iegādāties grāmatas. "Tiesībsarga paziņojums ir dīvains, jo izpildītājs var rīkoties tikai ar to naudu, kas viņam ir," laikrakstam teicis Priekulis. Viņš laikrakstam atzinis, ka vidēji vecākiem vasaras beigās ik gadu ir jāšķiras no 50 latiem, taču bez grāmatām un darba burtnīcām, kas skolai neesot pa kabatai, bērnam tikšot liegta izglītības pieejamība.

Laikraksta "Diena" interneta versijā vecāki pauduši viedokli, ka čeki par mācību grāmatām būtu jāsūta izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim.

Jau vēstīts, ka Tiesībsarga birojs visas skolas informēja, ka tām nav tiesību pieprasīt, lai vecāki iegādājas mācību līdzekļus. Taču, tuvojoties septembrim, vecāki nepieciešamo mācību grāmatu sarakstus turpina saņemt, tādēļ Jansons mudinājis vecākus, kuriem skolas pieprasa pirkt mācību līdzekļus, vērsties Tiesībsarga birojā.


Написать комментарий