Diplomāti: par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā tiks iecelts bijušais Alžīrijas ārlietu ministrs Brahimi

foto nato.int
foto nato.int

Ir gaidāms, ka par jauno Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā tiks iecelts bijušais Alžīrijas ārlietu ministrs Lahdars Brahimi, ceturtdien paziņoja diplomāti.

Vēl notiek sarunas par īpašā sūtņa lomu un to, kā ANO darbosies Sīrijā pilsoņkara pastiprināšanās apstākļos. ANO misijas Sīrijā mandāta beigu termiņš ir 20.augusts.

Oficiāls paziņojums par 78 gadus vecā diplomātijas veterāna Brahimi iecelšanu jaunajā amatā ir gaidāms nākamās nedēļas sākumā, sacīja diplomāti. Viņi vēlējās saglabāt anonimitāti, jo vēl turpinās sarunas.

"Mēs esam pārliecināti, ka tas būs Brahimi," sacīja viens ANO diplomāts. "Viņu ir izvēlējies ANO ģenerālsekretārs [Bans Kimūns], un viņa vārds tiks paziņots nākamnedēļ, ja vien viņš neatteiksies," piebilda cits ANO diplomāts.

Brahimi ir bijis ANO īpašais sūtnis Afganistānā pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un Irākā pēc ASV vadītā iebrukuma 2003.gadā. Viņš bijis Alžīrijas ārlietu ministra amatā no 1991. līdz 1993.gadam. Astoņdesmito gadu beigās Brahimi kā Arābu līgas sūtnis palīdzēja izbeigt Libānas pilsoņkaru.

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijā Kofi Annans augusta sākumā paziņoja, ka nolēmis neatjaunot savu īpašā sūtņa mandātu, kad tas beigsies 31.augustā. 74 gadus vecais Annans skaidroja, ka "nav saņēmis pietiekamu atbalstu, ko būtu pelnījis šis mērķis".

Bijušais ANO ģenerālsekretārs, Nobela Miera prēmijas laureāts Annans tika iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijas jautājumos 23.februārī. Sīrijas prezidents Bašars al Asads piekrita Annana izstrādātajam Sīrijas miera plānam, taču praktiski to neīstenoja un vardarbība Sīrijā ir vēl lielāka nekā pirms miera plāna īstenošanas sākšanas aprīlī.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 21 tūkstotis cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.


Написать комментарий