Žurnāls: Latvijai pēc fotoradaru līguma laušanas var nākties 'Vitronic' atmaksāt trīs miljonus latu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ja Valsts policija (VP) 22.augustā oficiāli lauzīs līgumu ar "Vitronic Baltica" par fotoradaru ieviešanu Latvijā, visticamāk, sagaidāmi tiesu darbi, jo uzņēmums šādu lēmumu varēs apstrīdēt. Tiesāšanās rezultātā Latvijai var nākties "Vitronic" atmaksāt apmēram trīs miljonus latu, kas līdz šim ieguldīti fotoradaru ieviešanai, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Šāda situācija iespējama atbilstoši Valsts policijas un "Vitronic Baltica" noslēgtajam līgumam, kas neuzliek par pienākumu valstij atpirkt jau iegādātos un uzstādītos radarus, taču uzņēmumam neliedz atprasīt ieguldījumus, ja, viņuprāt, līgums lauzts nepamatoti. Tomēr tas, kāda summa jau ieguldīta radaros, nav skaidri zināms, taču iepriekš "Vitronic Baltica" paziņojumā presei norādījis, ka "projektā ieguldījis 3 miljonus latu", no kuriem "atpelnīti" vien 220 tūkstoši, vēsta žurnāls.

Tikmēr VP saskaņā ar līgumu nevar kontrolēt konkrēto ieguldījumu apjomu. "Tas ir uzņēmuma bizness," norādījis VP priekšnieka vietnieks Guntars Marķitāns, taču viņš norāda - lai no valsts pieprasītu kādu summu, ir jābūt "attaisnojošiem dokumentiem un pārbaudāmiem faktiem". Tā kā līgums ir konfidenciāls, ar to iepazīties nav iespējams, tāpēc precīzi prognozēt tiesas gaitu ir grūti. Taču viens gan ir skaidrs - jau uzstādītie radari VP no uzņēmuma nebūs jāatpērk, raksta "Ir".

Tikmēr uzņēmums "Vitronic Baltica" no jebkādiem sīkākiem komentāriem atturējies, jo tā pārstāvji interviju žurnālam "Ir" atteikuši.

Policijai bažas ir par vēl kādu no līguma laušanas iznākumiem - daudz nopietnāka problēma būs ceļu satiksmes drošības kontrole uz ceļiem, ņemot vērā, ka līdz ar radaru uzstādīšanu būtiski mainīta darba organizācija. Ja līgumu lauzīs, tad, visticamāk, nāksies uz autoceļiem atjaunot biežākas Ceļu policijas patruļas ar rokas radariem, žurnālam teicis VP vadības pārstāvis.

Lai arī ātrums uz ceļiem kopš novembra ir samazinājies, pārkāpēju skaits ir liels. VP statistika liecina - ik dienu ir no 50 līdz 60 avārijām, ap 30 cietušo. Ministru kabineta noteikumi nosaka, cik ilgā laikā policijai jāizbrauc uz izsaukumu, tāpēc ātrumu kontrolei resursu nepietikšot.

Tāpēc atkal lietā tikšot likti gan tie četri pārvietojamie radari, kas ir reģiona policiju rīcībā, gan vairāk nekā 300 rokas radaru.

Pagaidām arī nav prognozējams, vai policija varētu atkal lemt par jaunu radaru iegādi, jo jārīko jauns konkurss, turklāt arī brīvu finanšu līdzekļu radaru iegādei tuvākajā laikā nebūs nedz VP, nedz arī Iekšlietu ministrijas budžetā, žurnālam atzinis Marķitāns.

Jau vēstīts, ka fotoradaru ieviesēja, uzņēmuma "Vitronic Baltica un Partneri" tiesiskās aizsardzības process neietekmēs līguma laušanas procedūru, iepriekš paziņoja Valsts policijā.

Savukārt premjers uzskata - ja Iekšlietu ministrija (IeM) nolems lauzt līgumu ar uzņēmumu "Vitronic" par fotoradaru uzstādīšanu, IeM būs jānāk ar priekšlikumiem, kā nodrošināt fotoradaru klātbūtni uz ceļiem.

Iepriekš līdz datumam, kad uzņēmums joprojām nebija uz ceļiem uzstādījis visus fotoradarus, valsts tam deva 20 dienas paskaidrojumu sniegšanai, solot pēc tam līgumu ar "Vitronic Baltica un partneri" izbeigt. Policijā paziņoja, ka tā nesaskata objektīvus iemeslus līguma neizpildīšanai.

Iepriekš pagarinājums uzņēmuma līguma izpildei dots divas reizes.

Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.


Написать комментарий