Izplatās baumas, ka Asads ir ievainots

foto rodolfogrimaldi.com
foto rodolfogrimaldi.com

Pēc trešdien notikušā sprādziena Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, kurā gāja bojā aizsardzības ministrs Daūds Radžha, viņa vietnieks Asefs Šaukats un krīzes vadības biroja priekšnieks Hasans Turkomani, izplatījušās baumas, ka prezidents Bašars al Asads ir ievainots, vēsta ārvalstu mediji.

Bez tam izplatījušās arī baumas, ka Asada sieva Asma ir aizbēgusi uz Krieviju, vēsta laikraksts “The Guardian”. Prezidents nav parādījies publiski vai nācis klajā ar kādiem paziņojumiem kopš vakardienas sprādziena, bet opozīcijas un ārvalstu diplomātu avoti norādījuši, ka prezidents atrodas piejūras pilsētā Latakijā.

Par to, ka prezidents ir ievainots, mikroblogošanas vietnē “Twitter” paziņojis opozīcijas Brīvās Sīrijas armijas pulkvedis Riads al Asads, atsaucoties uz telekanālu “CNN Turk”, vēsta aģentūra “Itar-Tass”.

“Bašars al Asads, saskaņā ar ziņām no viņa tuvākā loka, patiešām ir ievainots un ir devies uz savu rezidenci Latakijas pilsētā,” aģentūra citē opozīcijas pulkveža paziņojumu.

Damaska baumas par Asada pārvietošanos un iespējamo ievainojumu noliedz. Sīrijas prezidents "kā parasti" strādā savā kabinetā, paziņoja avots valdībā. Savukārt Sīrijas Informācijas ministrs Omrans an Zuabi aicināja Sīrijas tautu “būt modriem un vienotiem pret teroristu mesto izaicinājumu”, vēsta “Itar-Tass”.

Savukārt Sīrijas vēstnieks Krievijā noliedz, ka prezidenta sieva Asma Asada būtu devusies uz Maskavu. Asma kopā ar ģimeni atrodoties Damaskā, vēstnieka teikto atstāsta raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka vairāki ministri un citas augsta ranga amatpersonas trešdien cietušas sprādzienā Sīrijas Nacionālas drošības dienesta ēkas Damaskā. Sprādziens notika valsts drošības institūciju mītnē Damaskas centra rajonā Ravdā.

Par sprādzienu uzņēmusies atbildību "Brīvā Sīrijas armija", kas apvieno kaujiniekus, kuri cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Tās paziņojumā teikts, ka noticis veiksmīgs uzbrukums amatpersonām, kuras ir atbildīgas par "barbariskajiem slaktiņiem".

Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, uzbrucējs bijis kāda sanāksmes dalībnieka miesassargs. Ir divas versijas par notikušo - vai nu miesassargs detonējis spridzekļu jostu vai arī viņš pie sienas telpā novietojis portfeli ar bumbu, kuru uzspridzinājis ar tālvadības pults palīdzību.

Nogalināti Daūds Radžha un aizsardzības ministra vietnieks un bijušais militārā izlūkdienesta vadītājs Asefs Šaukats, kurš bija prezidenta Bašara al Asada māsasvīrs. Nogalināts arī Sīrijas viceprezidenta palīgs ministra rangā, bijušais aizsardzības ministrs ģenerālis Hasans Turkmani, kurš koordinēja nemieru apspiešanu.

Ievainoto vidū ir iekšlietu ministrs Mohammeds al Šaars. Vairāki plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka arī viņš esot nogalināts, taču šīs ziņas nav apstiprinātas.

Trešdienas pēcpusdienā Asads parakstīja dekrētu, ar kuru aizsardzības ministra amatā iecēla ģenerāli Fahdu al Faradžu, kurš līdz šim bija bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks.

Sprādziens noticis laikā, kad pastiprinājušās valdības spēku un nemiernieku cīņas Damaskas priekšpilsētās.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.


Написать комментарий