Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā piedāvā sajust Latgales dabas elpu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Trešdien, 11.jūlijā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta izstāde „Ar dabas dvašu…”, kas veltīta Latgales mākslinieka Oskara Kalēja 110. jubilejai.

Muzeja direktores vietniece zinātniskajā darbā Ludmila Žilvinska pastāstīja, ka izstādē var aplūkot mākslinieka 20 darbus, 9 no kuriem ir no Jāņa Akuratera muzeja, 5 darbi ir no mūsu muzeja fondiem, 4 – no privātkolekcijām, pārējie darbi ir no dažādiem valsts muzejiem. Turklāt Oskara Kalēja svinīga un spilgta glezna „Ceriņi” plašai auditorijai tiek prezentēta pirmo reizi.

Oskars Kalējs – gleznotājs, vēsturnieks, folklora un tautas mākslas pētnieks, neparasta likteņa cilvēks – dzimis XX.gadsimta sākumā Rēzeknes apriņķa Bērzgales ciemā. Pirmā pasaules kara laikā viņš ar ģimeni aizbrauca uz Krieviju, kur iestājās Augstākajās mākslinieciski tehniskajās darbnīcās un iepazinās ar slavenu krievu gleznotāju Konstantīnu Korovinu. Pēc atgriešanās Latvijā studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, kur beidzis Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcu.
Tieši Oskaram Kalējam pieder ideja izveidot Valsts vēsturiskā muzeja Daugavpils nodaļu, šim nolūkam viņš organizēja un aktīvi vāca arheoloģiskos eksponātus. Viņš bija viens no Latgales dziesmu svētku 1940.gadā rīkošanas iniciatoriem, taču 1944.gadā tika arestēts un izsūtīts no Latvijas. Viņa darbus sāka izstādīt tikai 1970.gadā un dažus gadus pirms nāves talantīgu latgalieti uzņēma Mākslinieku apvienībā.

Pēc Jāna Akuratera muzeja speciālistes Mairas Valteres vārdiem, dažu mēnešu laikā šī ekspozīcija tika izstādīta viņu muzejā Rīgā. Tagad izbaudīt gaišus un izteiksmīgus Oskara Kalēja darbus var arī daugavpilieši. Neskatoties uz to, ka viņš piederēja to mākslinieku plejādei, kuru darbība Latvijas kultūras dzīvē līdz šim laikam nav atbilstoši novērtēta, viņu atceras un viņa dzimta tiek turpināta. Gan dēls, gan mazdēls nēsā slavenā senča uzvārdu, vecākais Oskars Kalējs ir pazīstamais ķirurgs, kas specializējās sirds operācijās, bet jaunākais ir sportists.

Izstādē piedāvātie Oskara Kalēja darbi pārsteidz ar savu patiesumu un bagāto faktūru. Pilsētas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Larisa Kaimiņa Gorod.lv pastāstīja, ka mākslinieks pārsvarā gleznojis Latgales ainavas, panākdams lielu izteiksmīgumu, izmantojot pelēkzaļu, brūnu krāsu gammu. Viņa ainavās cilvēki nav bieži attēloti, bet tieši cilvēks veido tajās harmoniju un mieru.

Visiem apmeklētājiem piemiņai piedāvāja paņemt līdzi mazu zaļu kastani ar slaveno mākslas cilvēku citātiem kā gudrības simbolu.

Jaunu ekspozīciju pilsētās muzejā ir iespējams apmeklēt līdz 17.septembrim.



Написать комментарий