Kustība «Par vienādām tiesībām» pieprasa uzsākt kriminālprocesu pret Gaidi Bērziņu

foto.lu.lv
foto.lu.lv

Kustības «Par vienādām tiesībām»  dalībnieki Vladimirs Buzajevs, Jakovs Pliners un Jurijs Aleksejevs iesniedza Ģenerālprokuratūrā iesniegumu ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret Tieslietu ministru Gaidi Bērziņu.

Iesnieguma autori uzskata, ka ministra Bērziņa paziņojumos sakarā ar parakstu vākšanu par pilsonības piešķiršanu Latvijas nepilsoņiem ir vērojama dienesta stāvokļa izmantošana, savu amata pilnvaru pārkāpšana un šķēršļu radīšana pilsoņu vēlētāju tiesību un tiesību piedalīties tautas balsošanā (referendumā) izmantošanā.
Latvijas Krimināllikums paredz atbildību par šiem pārkāpumiem saskaņā ar 90., 317. un 318.pantiem.

Buzajevs, Pliners un Aleksejevs atzīmē, ka Tieslietu ministra paziņojumi par to, ka notāri «nedrīkst nonākt situācijā, kura var tikt saprasta kā antivalstiska», bet «pilsoņu paraksti nevar būt apstiprināti zem antivalstiskā likuma projekta», jau ir Likuma par notariātu pārkāpums. Šis likums aizliedz amatpersonām iejaukties notāru profesionālajā darbībā.

Ņemot vērā Gaida Bērziņa dienesta stāvokli, šis paziņojums var tikt vērtēts kā netiešs drauds izmantot pret notāriem administratīvās represijas līdz par atstādināšanai no amata.

Ministra rīcībā saskatāmas arī Latvijas pilsoņu tiesību uz likumdošanas iniciatīvu, kas ir paredzētas Satversmes 2., 64., 65., 78., 79. Pantos, pārkāpšanas pazīmes un šāda rīcība var tikt kvalificēta kā valsts demokrātisko pamatu apdraudēšana.

Vladimirs Buzajevs ir Latvijas cilvēktiesību komitejas līdzpriekšsēdētājs, Jakovs Pliners - PCTVL valdes līdzpriekšsēdētājs, Jurijs Aleksejevs – interneta portāla IMHOClub.lv galvenais redaktors.


Написать комментарий