Šo viedokli zinātnieki izklāstīs Pasaules veselības aizsardzības organizācijas asamblejā, kas notiks Ženēvā no 21. līdz 26. maijam.

Neveselīgo produktu nodokļu sistēmas efektivitāti Oksfordas Universitātes pētnieki nolēmuši izpētīt, jo pieaug to valstu skaits, kas tos pielieto. Pētnieki secinājuši, ka papildus nodokļi neveselīgiem produktiem pozitīvi ietekmēs sabiedrības veselību. Pētījumā gan ietverta tikai paaugstinātu nodokļu ietekme uz cukuru saturošo dzērienu patērēšanu.

ASV 35% nodoklis cukuru saturošajiem dzērieniem kafejnīcās ir novedis pie to patēriņa krituma par 26%, izpētījuši zinātnieki. 20% nodokļa ieviešana saldinātajiem dzērieniem ASV samazinātu sabiedrības aptaukošanos par 3,5%, prognozē pētnieki. Savukārt nodokļa pieaugums Lielbritānijā var samazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām par 2700 gadījumiem gadā.

Tādus nodokļus par negodīgiem un neefektīviem uzskata dzērienu ražotāji, tie kaitēšot industrijai un izraisīšot darba vietu skaita samazinājuma nozarē.

Ar paaugstinātiem nodokļiem iegūto naudu varētu izmantot aptaukošanās izraisīto slimību ārstēšanai un veselīgu produktu subsidēšanai, kā arī pārtikas ražošanas nozares pārveidošanai veselīgu produktu ražošanai, uzskata eksperti.

Nodokļi neveselīgiem produktiem uzlabotu sabiedrības veselību, bet tiem jābūt vismaz 20% lieliem, lai būtu jūtams efekts, secina zinātnieki.