Daugavpils Poļu namā tika atklāta mātes rokdarbu izstāde no personīgā arhīva

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Mātes dienas priekšvakarā Daugavpils Poļu namā tika atklāta izstāde no personīgā arhīva „Manas mātes rokdarbi”. Izstādi prezentēja Daugavpilī labi pazīstams cilvēks – arhitekte Vanda Baulina.

Gorod.lv viņa pastāstīja, ka šī izstāde tiek veltīta visām mātēm – gan tām, kuras ir mums blakus, gan tām, kuras mūs vēro no debesīm. Māte var radīt īstās mājas atmosfēru, bet bērnu uzdevums ir to saglabāt, saglabāt vecāku mantojumu un nodot to saviem bērniem. Mājīgumu rada mazas un it kā nenozīmīgas lietiņas, kas glabā mātes roku siltumu.

Izstādē var aplūkot ne tikai meistarīgi izšūtas salvetes, galdautus, spilvendrānas, segas, bet arī vecās fotrogrāfijas, kladi ar pierakstiem poļu literatūrā, kas ir datēta ar 1932.gadu.

Pēc Poļu nama vadītājas Žannas Stankevičas vārdiem, izstādes ekspozīciju vidū ir ļoti interesants eksemplārs ar specifisku kašūbu rakstu. Tas ir sastopams tikai vienā Polijas reģionā un to nevar sajaukt ne ar vienu citu. Pārsteidzošs ir fakts, ka izšuvuma tapšanas laikā, kašūbus – seno pomoriešu pēctečus, kas dzīvoja Baltijas jūras krastā, un to rakstus mūsu pilsētas iedzīvotāji nevarēja pazīt.
Vanda Baulina bija jaunākā no savas mātes Annas Undrovenas pieciem bērniem, māte bija dzimusi Dinaburgā 1914.gadā, ieguvusi labu izglītību vietējā Poļu ģimnāzijā. Izstādē prezentētus izšuvumus viņa bija izgatavojusi 18 gadu vecumā un laimīgajā posmā starp diviem pasaules kariem 1932.gadā. Nekas neliecināja par nelaimi, visi bija bezrūpīgi, plānoja savu nākotni un, protams, gribēja izskatīties skaisti. Visu savu mūžu Anna bija veltījusi ģimenei – audzināja bērnus un darīja visu iespējamo, lai viņas jaunākā meita Vanda iegūtu augstāko izglītību.

„Esmu laimīga, ka man izdevās saglabāt piemiņu par māti, esmu pārliecināta, ka katrā mājā ir kaut kas mātes, vecmāmiņas, vecvecmāmiņas rokām darināts. Ir jāglabā šis mantas, šo piemiņu un jālepojas ar to, nekautrējoties to demonstrēt, kā tas tiek darīts Rietumos”, - teica Vanda Baulina.
Izstāde Poļu namā darbosies veselu mēnesi.


Написать комментарий