Sociālisti iekļaujas Serbijas koalīcijā

foto itar-tass.com
foto itar-tass.com

Serbijas valdošās koalīcijas kodolu veidos pašreizējie sadarbības partneri – Demokrātiskā partija un sociālisti. Turklāt sociālistu līderim Ivicam Dačičam ir lielas izredzes iegūt premjera krēslu apmaiņā pret aicinājumu saviem piekritējiem 20. maija prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā balsot par Demokrātiskās partijas vadītāju Borisu Tadiču.

AP norāda, ka pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām bijis skaidrs, ka tieši sociālistiem pieder zelta mandāti – Serbijas progresīvā partija ar vēl vienu prezidenta amata kandidātu Tomislavu Nikoliču priekšgalā saņēma 77 mandātus, demokrāti – 67, bet sociālisti – 44. Šī partija, kuru savulaik dibināja bēdīgi slavenais Slobodans Miloševičs, dubultojusi savu pārstāvniecību parlamentā, un, I. Dačiča vārdiem runājot, «atdzimusi no pelniem».

Daudzi politologi uzskatīja, ka I. Dačičs sagaidīs prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus, lai pēc tam pieslietos vēlēšanu uzvarētājam, taču šīs prognozes nav piepildījušās. Vakar tika pavēstīts, ka koalīcijas kodolu veidos demokrāti un sociālisti. Kopā viņiem ir 111 no 250 deputātu mandātiem, un Belgradas radiostacija B92 vēsta, ka nepieciešamās balsis tiks iegūtas, koalīcijā iekļaujot bijušā Centrālās bankas vadītāja Mladjana Dinkiča vadīto Apvienoto reģionu partiju un Voivodinas Ungāru aliansi. Demokrātiskās partijas paziņojumā, kas izplatīts vakar, uzsvērts, ka par amatu sadali jaunajā valdībā un personālijām sarunas tiks uzsāktas tikai pēc prezidenta vēlēšanām, taču I. Dačičs jau devis mājienus, ka tieši viņam apsolīts premjera amats.


Написать комментарий