Pagaidām vēlēšanās un referendumos varēs nobalsot tikai ar pasi

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Saeima šodien kā steidzamus otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sagatavotos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, ar kuriem paredzēts, ka pagaidām vēlēšanās varēs nobalsot tikai ar pasi, bet šim nolūkam nevarēs izmantot jauno personu apliecinošo dokumentu - personas apliecību jeb elektronisko identifikācijas karti (eID).

Kā ziņots, jaunās kartes sāka izsniegt 2.aprīlī.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likuma 22.panta trešo daļu vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis izdara vēlētāja pasē atzīmi par piedalīšanos Saeimas vēlēšanās. Ievērojot jaunā personu apliecinošā dokumenta - personas apliecības - apstiprināto formu, tajā nebūs iespējas izdarīt attiecīgo atzīmi par personas piedalīšanos vēlēšanās.

Ievērojot to, ka elektroniska vēlētāju reģistrācija Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanā un parakstu vākšanā vēl nav ieviesta, bet ir nepieciešams nodrošināt to, lai katrs vēlētājs balsotu tikai vienu reizi un vienlaikus neliegtu personu vēlēšanu tiesību īstenošanu, ir nepieciešams papildināt Personu apliecinošu dokumentu likuma pārejas noteikumus ar attiecīgu normu, paredzot, ka periodā, kamēr Saeimas vēlēšanās, tautas nobalsošanā un parakstu vākšanā nav ieviesta elektroniska vēlētāju reģistrācija, Latvijas pilsoņa pase ir obligāts dokuments vēlēšanu tiesību īstenošanai.

Kā ziņots, atšķirībā no pases personas apliecība dod iespējas apliecināt identitāti ne tikai klātienē, bet arī attālināti internetā, izmantojot autentifikācijas un droša elektroniskā paraksta piedāvātās iespējas.

Iedzīvotājiem jauno dokumentu ir iespējams noformēt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā - desmit darba dienu laikā - ir desmit lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem par eID izgatavošanu jāmaksā divreiz mazāka nodeva - pieci lati.

Nepieciešamības gadījumā eID iespējams izgatavot arī paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā, un tas maksā 20 latus, bet bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem - desmit latus.

Personas apliecība jeb eID tiek izsniegta uz pieciem gadiem, savukārt bērniem līdz piecu gadu vecumam izsniegtās kartes derīguma termiņš ir divi gadi.


Написать комментарий