Politika

27. aprīlī Daugavpilī strādāja starpinstitūciju darba grupa 28.04.2012

Kā informē pašavaldības portāls, darbs Daugavpilī sakās ar tikšanos Daugavpils Domē. Viesiem tika demonstrēta prezentācija par pilsētu un otra prezentācija par Daugavpils cietoksni un aktivitātēm šajā objektā. Pēc tam ar Daugavpils Domes priekšsēdētāju Ž. Kulakovu apsprieda jautājumus, kas saistīti ar cietokšņa attīstību.

Gruzijas prezidents ir gatavs atkāpties, ja Krievija "atdos" Abhāziju un Dienvidosetiju 27.04.2012

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paudis gatavību atkāpties no amata un pašsakropļoties, ja Krievija "atdos" Gruzijai separātisko Abhāziju un Dienvidosetiju.

Gatavi sarežģīt referenduma ierosināšanas procedūru 27.04.2012

Ja Saeima arī galīgajā lasījumā akceptēs ideju palielināt referenduma ierosināšanai savācamo parakstu skaitu, opozīcija draud iedarbināt citus mehānismus, kas iedzīvotājiem tomēr ļautu aizstāvēt savas intereses tautas nobalsošanas ceļā, Neatkarīgajai apliecina Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis, paužot neapmierinātību ar likumdošanas izmaiņām, kas jūtami sarežģītu referenduma ierosināšanas procedūru.

Jānis Lāčplēsis: Vadībai jāstrādā tā, lai nebūtu nekādu pārmetumu no malas 27.04.2012

Pirms dažām dienām vienā no komisijas sēdēm Saeimas deputāts Rihards Eigims pieprasīja paskaidrojumus no Daugavpils pašvaldības vadības par rīkotajiem konkursiem projektu ietvaros. Savus paskaidrojumus komisijas locekļiem sniedza pilsētas mērs Žanna Kulakova.

No Pakistānas uz Saūda Arābiju deportē bin Ladena ģimeni 27.04.2012

Pirms nepilna gada nogalinātā starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" ilggadējā vadītāja Osamas bin Ladena ģimenes piektdienas rītā deportēta no Pakistānas uz Saūda Arābiju, paziņoja ģimenes advokāts Muhammads Āmirs.

Ticamākais ASV viceprezidenta amata kandidāts - republikānis kritizē Putinu un Krieviju 26.04.2012

Senators no ASV Floridas štata Marko Rubio, kuru uzskata par ticamāko pretendentu uz ASV viceprezidenta amatu gadījumā, ja par republikāņu prezidenta amata kandidātu kļūs Mits Romnijs, uzstājoties ar savu ASV ārpolitikas attīstības redzējumu sniedzis virkni Krievijai neglaimojošu paziņojumu, vēsta konservatīvais izdevums Human Events. 

Referenduma iniciatoriem būs jāsavāc 1/10 vēlētāju parakstu 26.04.2012

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz atteikties no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas likumu ierosināšanā, tā vietā nosakot, ka referendumam nepieciešamie aptuveni 150 000 parakstu tā iniciatoriem būs jāsavāc pašiem.

Medvedevs: Baltijai nav jāsaskata Krievijā "briesmīgs lācis" 26.04.2012

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs intervijā Krievijas televīzijas kanāliem, skaidrojot, kāpēc četros savas prezidentūras gados nav apmeklējis Baltijas valstis, aicinājis tās neuztvert Krieviju kā "briesmīgu lāci", vēsta Krievijas mediji.

Saeima noraida SC ierosinājumu par tautas vēlētu prezidentu 26.04.2012

Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ierosinājumu Satversmē noteikt, ka Valsts prezidentu ievēl visas tautas vēlēšanās.

Francija pieļauj, ka Sīrijas krīze būtu jārisina ar spēku 26.04.2012

ANO Drošības padomei būtu jāapsver iespēja par spēka pielietošanu miera nodrošināšanai Sīrijā, ja Damaska nepildīs nesen pieņemto miera plānu, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Francijas ārlietu ministra Alēna Žipē paziņojumu.

Birks: Ušakovs "Saskaņas centru" ir iedzinis stūrī 26.04.2012

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ar nepārdomātiem izteicieniem un rīcību referendumā par krievu valodas statusu Latvijā ir iedzinis stūrī savu politisko apvienību "Saskaņas centrs" (SC), kurai tuvākajā laikā nav cerību piedalīties valdības veidošanā, intervijā aģentūrai LETA apgalvo bijušais Rīgas mērs, pašreizējais Latvijas Jūras medicīnas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Birks (VL-TB/LNNK).

Dombrovskis Varšavā diskutēs par Eiropas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības veicināšanu 26.04.2012

Ceturtdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) Polijas galvaspilsētā Varšavā piedalīsies 16 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu, un Ķīnas premjeru sanāksmē, kuras būtiskākā tēma būs Eiropas un Ķīnas ekonomiskās sadarbības veicināšana, informē Dombrovska pārstāvis Mārtiņš Panke.

Andrejs Klementjevs: Latvija un Čehija ir labi partneri un cieši sabiedrotie ES 26.04.2012

Latvijas un Čehijas ciešā divpusējā politiskā sadarbība ir labs pamats abu valstu aktīvākai ekonomisko kontaktu veidošanai un kopēju interešu aizstāvībai Eiropas Savienībā (ES), informē Saeimas Kanceleja.

Putins 'Vienotās Krievijas' priekšsēdētāja amatam izvirza Medvedeva kandidatūru 25.04.2012

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka pēc viņa inaugurācijas prezidenta amatā noliks valdošās partijas "Vienotā Krievija" priekšsēdētāja pilnvaras un ierosināja šajā amatā ievēlēt pašreizējo valsts prezidentu Dmitriju Medvedevu, kurš pēc Putina inaugurācijas kļūs par premjerministru.

Koalīcija neatbalstīs SC ierosinājumu prezidentu vēlēt tautai 24.04.2012

Koalīcija vienojusies neatbalstīt apvienības "Saskaņas centrs" (SC) ierosinājumu Valsts prezidentu ļaut ievēlēt tautai, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Nīderlandes premjers atkāpjas no amata 23.04.2012

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute karalienei Beatriksei pirmdien iesniegs valdības demisijas rakstu, paverot ceļu jaunām vēlēšanām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sašķeļas Čehijas valdības koalīcija, iespējamas ārkārtas vēlēšanas 23.04.2012

Čehijas trīs partiju veidotā labēji centriskā valdības koalīcija svētdien vienojās par sašķelšanos, un premjerministram Petram Nečasam pirmdien jāturpina sarunas par to, vai viņam vēl ir pietiekami liels atbalsts parlamentā, lai izvairītos no ārkārtas vēlēšanām.

Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā tikuši Olānds un Sarkozī 23.04.2012

Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā par augsto amatu sacentīsies līdzšinējais prezidents Nikolā Sarkozī un viņa sīvākais sāncensis Fransuā Olānds, liecina sākotnējie vēlēšanu pirmās kārtas rezulāti.

Jaunzeme-Grende: jauna medija izveides jautājums vēl ir atvērts diskusijām 21.04.2012

Lai gan Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP)jau izšķīrusies, ka Latvijā jāveido jauns sabiedriskais medijs, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) uzskata, ka par šo jautājumu vēl jādiskutē, jo ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu.

Notiks Rēzeknes pilsētas domes pastāvīgo komiteju sēdes 21.04.2012

Pirmdien, 23. aprīlī, notiks Rēzeknes pilsētas domes pastāvīgo komiteju sēdes.

Latvija piekrīt eirozonas pašpalīdzības kapitālam 20.04.2012

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi likumprojektu, ar kuru Latvija ratificējusi tā dēvētā Lisabonas līguma 136. panta grozījumus, ļaujot izveidot jaunu mehānismu eirozonas finanšu stabilitātes nodrošināšanai.

Sīrija un ANO vienojas par nosacījumiem novērotāju misijas darbam 20.04.2012

Sīrija un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ceturtdien parakstīja vienošanos par nosacījumiem, ar kādiem simtiem cilvēku liela novērotāju misija var uzraudzīt miera ievērošanu, tomēr gaidāma sīva diplomātiskā cīņa, lai pārliecinātu Rietumus, ka misijai ir tiesības un vara miera garantēšanai.

Laikraksts: iespējams, nobriedīs plašs ‘latviešu bloks’ Rīgas domes vēlēšanās 20.04.2012

„Vienotība” tuvākajā laikā varētu uzrunāt latviskās partijas, lai aicinātu kopā sākt gatavot saturisku piedāvājumu nākamā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Rīgā. Tomēr par vairāku politisko spēku iespējamo startēšanu kopā ar vienotu sarakstu kā alternatīvu Saskaņas centram (SC) pagaidām vēl esot pāragri runāt, laikrakstam „Diena” atzinis „Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Pabriks: Jābūt kontroles mehānismiem efektīvai naudas izlietošanai Afganistānas drošības spēkiem 19.04.2012

NATO Aizsardzības un ārlietu ministru sanāksmē Briselē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks norādīja, ka galvenā uzmanība pēc 2014.gada jāvelta afgāņu spēku apmācībai, taču mūsu spēkiem Afganistānā jāspēj nodrošināt mūsu karavīru drošu uzturēšanos šajā valstī un nepieciešamības gadījumā arī jāsniedz atbalstu afgāņu spēkiem.

Deputāts: Labklājības ministrija nesaka visu, pensijas likuma grozījumi būs daudz skarbāki 19.04.2012

Šodien, 19.aprīlī, Saeimas plenārsēdē pirmajā lasījumā tika pieņemti Labklājības ministrijas izstrādāti grozījumi Likumam par pensijām, kuru pamatmērķis ir palielināt pensijas vecumu līdz 65 gadiem 6 gadu laikā, tas ir, līdz 2020.gadam, sākot jau ar 2014.gadu. Saskaņas centra un Zaļo un zemnieku apvienības frakcija balsoja pret grozījumiem, pārējie politiskie spēki – „Vienotība”, ZRP, nacionālradikāli un Olšteina sešinieks – par.

Saeima konceptuāli atbalsta pensiju likuma grozījumus 1 19.04.2012

Saeima pēc ilgstošām debatēm šodien pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus pensiju likumā.

Saeima arī Latvijas Bankas vadību ievēlēs atklātā balsojumā 19.04.2012

Turpmāk parlaments arī Latvijas Bankas amatpersonas amatā ievēlēs atklātā balsojumā, paredz Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā par Latvijas Banku, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

SC sagatavojuši grozījumus Satversmē par tautas vēlētu prezidentu 19.04.2012

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus Satversmē, kas nosaka, ka Valsts prezidentu ievēl visas tautas vēlēšanās, portālu "Delfi" informēja SC Saeimas frakcijas pārstāvji.

Streļčenoks brīdina politiķus - nelabvēļus: neesmu nekāds puišelis 19.04.2012

"Ja daļa no politiķiem, kuri vienbalsīgi pirms pieciem mēnešiem ievēlēja mani Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatā, domāja, ka es esmu puišelis, kurš nebūs spējīgs strādāt, tad viņi kļūdījās," telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks, komentējot pēdējā laikā publiski pausto kritiku par pārkāpumiem birojā.

Sudrabu politiķi redz ne zemāk kā premjera krēslā 19.04.2012

Pašai valsts kontrolierei noraidot iespēju ieņemt šo augsto posteni trešo reizi, kļuvis skaidrs, ka decembrī Inguna Sudraba pametīs līdzšinējo amatu un būs tālākās karjeras izvēles priekšā.

Neskatoties uz iebildēm, virza tālāk grozījumus pensijas vecuma celšanai no 2014.gada 18.04.2012

Neskatoties uz vairāku sociālo partneru iebildumiem, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien nolēma virzīt skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā pretrunīgi vērtētos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz pensijas vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadu vecumam sākt jau no 2014.gada un pabeigt līdz 2020.gadam.

Sola palielināt ierēdņu skaitu 18.04.2012

Valsts 2013. gada budžeta uzmetuma pirmā apspriešana beidzās ar labo ziņu ierēdņiem – valdībai pietiekot līdzekļu viņu skaita palielināšanai.

Fidesz stiprina varu Ungārijā 18.04.2012

Ungārijas premjers Viktors Orbans prezidenta amatam nominējis savu ilggadējo partijas biedru, Eiroparlamenta deputātu Janošu Aderu.

Ziemeļkoreja draud atriebties par ASV lēmumu apturēt pārtikas palīdzību 18.04.2012

Ziemeļkoreja brīdinājusi, ka atriebsies pēc tam, kad ASV apturēja pārtikas palīdzības programmu saistībā ar to, ka Phenjana pagājušajā nedēļā palaida tāla darbības rādiusa raķeti, radot bažas par jaunu kodolizmēģinājumu veikšanu.

Piedāvā jaunu vēlēšanu finansējuma modeli gadījumos, ja vienlaikus norisināsies divas vēlēšanas 18.04.2012

Kā informē Saeimas Kanceleja, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 17.aprīlī, atbalstīja izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā likuma grozījumus, kas paredz noteikt solidāru finansiālo atbildību par vēlēšanu organizēšanu starp valsts un pašvaldībām gadījumos, ja vienlaikus ar pašvaldību vēlēšanām notiks arī Saeimas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana.

Latvija no 2015.gada Afganistānas drošības spēku uzturēšanai atvēlēs pusmiljonu ASV dolāru gadā 17.04.2012

Latvija no 2015.gada Afganistānas drošības spēku uzturēšanai atvēlēs pusmiljonu ASV dolāru (aptuveni 270 tūkstošus latu) gadā turpmākos trīs gadus, žurnālistiem pēc valdības sēdes slēgtās daļas pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Sārts.

Latvija par šā gada attīstības sadarbības prioritāro valsti izvirza Moldovu 17.04.2012

Ņemot vērā ierobežotās finanses, Latvija par šā gada attīstības sadarbības prioritāro valsti izvirza Moldovu, teikts otrdien valdībā apstiprinātajā Attīstības sadarbības politikas plānā 2012.gadam.

Austrālija gadu agrāk izvedīs karavīrus no Afganistānas 17.04.2012

Austrālija izvedīs savus karavīrus no Afganistānas ātrāk, nekā plānots. Lielākā daļa karavīru varētu būt izvesti no valsts līdz 2013. gada beigām – gadu agrāk par plānoto, atsaucoties uz premjerministres Džūlijas Gilardas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karzajs: uzbrukumi Kabulā bija NATO izlūkošanas kļūda 17.04.2012

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs paziņojis, ka koordinētie islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" uzbrukumi Kabulā, kas ilga 17 stundas, parādīja Afganistānas un jo īpaši NATO izlūkošanas kļūdas, savukārt Vašingtona uzsvēra, ka atbildīgs par uzbrukumiem varētu būt ar "Taleban" saistītais Pakistānas pierobežas cilšu nemiernieku grupējums "Haqqani".

Šteinbuka: Latvija var pārliecināt Eiropu labvēlīgi piemērot Māstrihtas kritērijus 17.04.2012

Lai gan izskanējusi informācija par to, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) vēlas citādāk rēķināt eirozonas vidējo inflāciju, kas nostādītu Latvijas pievienošanos eirozonai 2014.gadā zem jautājuma zīmes, Latvijai ir iespējams pārliecināt atbildīgās Eiropas institūcijas par sev labvēlīgu metodiku, LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Par informācijas nopludināšanu no KNAB, iespējams, tur aizdomās izmeklētāju Balakleiski 17.04.2012

Par tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālu nopludināšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), iespējams, tiek turēts aizdomās izmeklētājs Ruslans Balakleiskis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Latvijas konsule Vitebskā piedalīsies pārrobežu sadarbības programmas atklāšanā 17.04.2012

17.aprīlī Daugavpilī notiks Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Tūrisma attīstības veicināšana Latgales - Utenas - Vitebskas pārrobežu reģionos" ("BELLA DVINA 2") atklāšanas sanāksme, kurā aicināta arī Latvijas konsule Vitebskā, Baltkrievijas Republikā, Dagnija Lāce - Ate.

Rinkēvičs Riodežaneiro informē par sadarbības iespējām ostu, zinātnes tehnoloģiju un kultūras jomā 16.04.2012

Vizītes ietvaros Brazīlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 13.aprīlī apmeklēja Riodežaneiro ostu un tikās ar Riodežaneiro štata Kultūras sekretāri Adrianu Rates (Adriana Rattes), kā arī Riodežaneiro štata Zinātnes un Tehnoloģiju sekretāra vietnieku Julio Lagunu (Hulio Laguns). Ministru vizītē pavada Latvijas IT jomas pārstāvis "SWH Sets" prezidents Jānis Rocēns.

Saeimas komisija trešdien sāks izskatīt piedāvājumu paaugstināt pensionēšanās vecumu 16.04.2012

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas 18.aprīļa darba kārtībā ir valdības iesniegtie grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz no 2014.gada paaugstināt pensionēšanās vecumu, informē Saeimas kanceleja.

Lindermana partneri sola balsstiesības nepilsoņiem jau nākamgad 16.04.2012

Jau nākamā gada pašvaldību vēlēšanās nepilsoņiem būs balsstiesības pašvaldību vēlēšanās, šādu paziņojumu medijiem izplatījusi biedrības Par godīgumu un taisnīgumu pārstāve Jeļena Bačinska. Biedrības partneri ir biedrība Par dzimto valodu, kuras līderis ir Vladimirs Lindermans, kā arī citas krievu organizācijas.

Obama sola sodīt aģentus par nepiedienīgu uzvedību Kolumbijā 16.04.2012

ASV prezidents Baraks Obama piedraudējis ar bargiem sodiem Slepenā dienesta darbiniekiem, ja apstiprināsies, ka ziņas par to iesaisti prostitūtu izmantošanā izrādīsies patiesas, vēsta ārvalstu mediji.

Aptauja: 46% iedzīvotāju nevēlas izmaiņas likumā, lai Sudraba varētu vadīt Valsts kontroli trešo termiņu 16.04.2012

46% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka nebūtu jāveic izmaiņas likumā, lai pašreizējā valsts kontroliere Inguna Sudraba varētu pildīt Valsts kontrolieres pienākumus arī trešo reizi pēc kārtas, liecina pētījumu aģentūras "TNS" sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" veiktā aptauja.

Uz Putina inaugurāciju Krievijas prezidenta amatā netiks aicināti ārvalstu vadītāji 13.04.2012

Ārvalstu vadītāji netiks aicināti uz 7.maijā paredzēto jaunievēlētā Krievijas prezidenta Vladimira Putina inaugurāciju, vēstīja Krievijas laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz Krievijas prezidenta administrācijas sniegto informāciju.

R.Eigims uzsāka priekšvēlēšanu kampaņu, noklusējot par saviem „sasniegumiem” mēra amatā 3 13.04.2012

Spriežot pēc publisko uzstāšanos biežuma, Saeimas deputāts no Daugavpils Rihards Eigims ir jau uzsācis priekšvēlēšanu kampaņu, kas pārsvarā izpaužas kā oponentu kritika. Turklāt, deputāts, izklāstot savas pārdomas, noklusē savas kļudas vai pārkāpumus, kas tika pieļauti viņa vadības laikā.

Sudraba par nopietnāko publisko uzbrukumu valsts kontrolieres amatā 13.04.2012

Bijušā satiksmes ministra Aināra Šlesera publiskie apvainojumi valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai bijuši visnopietnākie viņas ieņemamā amata laikā.