Jaunzeme-Grende: jauna medija izveides jautājums vēl ir atvērts diskusijām

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Lai gan Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP)jau izšķīrusies, ka Latvijā jāveido jauns sabiedriskais medijs, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) uzskata, ka par šo jautājumu vēl jādiskutē, jo ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu.

Piektdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "100.panta Preses klubs" ministre pat pieļāva, ka būs nepieciešams koncepciju par jauna sabiedriska medija izveidošanu Latvijā vēlreiz izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē, kas nozīmēs, ka koncepciju vēlreiz nodos apspriešanai visām ieinteresētām pusēm.

"Ņemot vērā to, ka tā koncepcija, kas tika iesniegta iepriekš, atšķiras no tās koncepcijas, kas ir izveidota šobrīd, iespējams, būs nepieciešama vēl viena uzsaukšana Valsts sekretāru sanāksmē, tur prasās ļoti daudz diskusiju, jo ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu. Es ieteiktu vēl diskutēt," sacīja nozares ministre.

Viņa uzskata, ka doma par Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas apvienošanu, veidojot jaunu mediju, joprojām ir diskutējama.

"Es neteiktu uzreiz, ka viņi ir jāsavieno. Tā doma vēl, man liekas, ir diskutējama, vai vajag savienot, vai savienošana dos to rezultātu, ka iegūs sabiedrība? Mēs šobrīd vēl joprojām diskutējam par šo tēmu, brīdī, kad lēmums tiks pieņemts, tad mēs nediskutēsim, bet šobrīd ir pilnīgi atvērts lauks diskusijai, katrs var izteikties, domāt," sacīja Jaunzeme-Grende.

Ministri samulsināja jautājums par vienotas informatīvas telpas izveidošanu Latvijā, kas ir viens no jauna sabiedriska medija izveides mērķiem.

"Es domāju, ka vienota informatīvā telpa ir tāda telpa, kurā... Es nekad nebiju domāju par šo jautājumu, jūs tā uzdevāt... (smejas), kurā raida vienotu informāciju. Es apmulsu," atzinās Jaunzeme-Grende.

Jau ziņots, ka koncepcija par jauna sabiedriska medija izveidi Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināta pagājušajā gadā. Pēc jaunā NEPLP sastāva ievēlēšanas tā tika pārstrādāta, un šonedēļ padome lēma, ka labākais variants ir Latvijā veidot jaunu sabiedrisko mediju. Tagad koncepcija nodota Kultūras ministrijai, kurai tā jāvirza izskatīšanai valdībā.

NEPLP nule kā pieņemtajā koncepcijā ietvertas trīs iespējas turpmākai Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas darbībai.

Pirmā paredz mediju daļējas konverģences risinājumu, kuras ietvaros tiek saglabāta Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas institucionālā patstāvība, bet abi mediji realizē kopprojektus. Šīs iespējas ietvaros var uzlaboties satura kvalitāte, pateicoties interneta portālam, taču mediju attīstības tempi var atpalikt no ātruma, kā mainās auditorijas mediju lietošanas paradumi.

Otrā paredz mediju pilnīgas konverģences risinājumu, kuras ietvaros tiek veidots jauns sabiedriskais medijs. LTV un LR saturā un struktūrā notiek būtiskas izmaiņas, kas vērstas uz to, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu nodrošināta piekļuve daudzveidīgai informācijai. Šo modeli iespējams realizēt pakāpeniski. Šis modelis paredz esošo resursu sinerģiju, sadarbojoties veidot multimediālus projektus un veidot vienotu un modernu tehnoloģisko infrastruktūru. Šīs iespējas realizācijā nepieciešamas būtiskas sākotnējās investīcijas, lai vienotu sabiedrisko mediju nodrošinātu ar modernām tehnoloģijām.

Bet trešā iespēja ietver producēšanas un auditoriju tīkla risinājumu, kas paredz jaunu vienotu sabiedrisko mediju ar vienotu vadību un pārvaldību. Šīs iespējas ietvaros sabiedriskais medijs nodrošina plašas auditorijas pieprasītā satura pieejamību, to iepērkot galvenokārt no neatkarīgajiem producentiem, sabiedriskā medija resursus izmantojot tikai ziņu raidījumu sagatavošanā. Šī iespēja ir vērtējama kā ekonomiski izdevīga, taču ietver ļoti augstu risku sabiedrības ilglaicīgai informācijas un kultūras vides attīstībai un integrācijai.

NEPLP par piemērotāko uzskata otro variantu. Saskaņā ar Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieka Ulda Lielpētera prognozēm, koncepciju izskatīšanai valdībā varētu virzīt maijā. Viņš sacīja, ka KM ar tās virzīšanu tālāk nekavēsies.


Написать комментарий