Nāvējošais Ebola vīruss izraisa paniku par iespējamu epidēmiju arī Eiropā

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Trešdien Lielbritānijā tiek sasaukta mediķu ārkārtas sanāksme saistībā ar bīstamo un visbiežāk letālu rezultātu nesošo Ebola vīrusu, kas no Āfrikas rietumiem var virzīties uz Eiropu un ASV.

Kopš marta Rietumāfrikā dzīvību zaudējuši vairāk kā 1021 cilvēks, tostarp 4 mēnešus vecs zēns, kura māte baroja dēlu ar krūti un no šī vīrusa nomira nedēļu iepriekš.

Par satraucošo vīrusa izplatību ziņo arī ASV amatpersonas – Libērijā ar Ebola vīrusu saslima divi amerikāņi, bet dzīvību zaudējuši jau 127 libērieši. Slimības galvenās izpausmes – caureja, vemšana, stipras locītavu sāpes un drudzis, un visbiežāk pēc laika saslimušais vienkārši noasiņo līdz nāvei. Vīrusa skarto vidū ar nāvi beidzas 90% gadījumu. Slimība tiek pārnēsāta, vīrusa skartajam kontaktējoties ar veselo, visbiežāk saskaroties asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem, arī sviedriem. Šī iemesla dēļ Libērijā tikušas pārtrauktas visas ar futbolu saistītās aktivitātes.

Ebola vīruss paņēmis arī 652 cilvēku dzīvības Gvinejā un izplatījies arī Sjerraleonē. „Ir maz ticams, ka slimība izplatīsies ārpus Āfrikas,” sākotnēji notiekošo komentēja Slimību kontroles un novēršanas centrā ASV, taču divu amerikāņu saslimšana Libērijā pierādīja, ka Ebola vīrusa uzliesmojums varētu vairs nebūt lokāla nelaime vien. Eksperti gan lēš, ka Ebola vīruss līdz šim nekad nav novērots epidēmijas apmērā Eiropā.

Vairākas Rietumāfrikas aviosabiedrības pārtraukušas lidojumus uz vīrusa vissmagāk skartajiem reģioniem. Tiem cilvēkiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojuma pa šīm zemēm, ieteicams pievērst uzmanību savai pašsajūtai. Pirmajās dienās saslimušajam parādās galvassāpes, iekaisis kakls, drudzis un vispārējs vājums, un nākamo 20 dienu laikā, ja netiek saņemta medicīniskā palīdzība, vīrusa skartais mirst. Tomēr bieži Ebolas izraisīto drudzi un sāpes ķermenī sajauc ar malāriju vai Lasas drudzi, skaidro eksperti. Nāve iestājās 90% no visiem saslimušajiem.


Написать комментарий