Aglonas svētceļniekus uzraudzīs īpaši rūpīgi: cūku mēris ietekmē katoļu svētceļojumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Āfrikas cūku mēra izplatība šogad ietekmējusi arī Aglonas svētceļojuma norisi. Tiem ticīgajiem, kuri mēros ceļu uz Aglonu svinēt 15. augusta svētkus, jāievēro vairāki piesardzības noteikumi un, iespējams, jārēķinās ar negaidītām veterināro inspektoru pārbaudēm.

Lai ierobežotu cūku mēra izplatību Dagdas novada pašvaldība atcēlusi gan novada svētkus, gan citus publiskos pasākumus pilsētā un pagastos. Dagdas pašvaldības nostāja ir saprotama – labāk pāris mēnešus paciesties ar izklaidēm un ierobežot tautas staigāšanu, nevis riskēt ar cūku mēra ievazāšanu novadā un cūku ganāmpulku izkaušanu.

Tomēr Dagdai kaimiņos esošais Aglonas novads tik drastiskus lēmumus nav atļāvies pieņemt, jo tur 15. augustā notiek mūspuses katoļu lielākie svētki – Dievmātes debesīs uzņemšanas svinības, uz kurām pulcējas desmitiem tūkstošu svētceļotāju ne tikai no Latvijas, bet arī citām valstīm. Atbildīgās personas paziņojušas, ka Āfrikas cūku mēra uzbrukums Latgalei tieši neietekmēs Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku norisi.

Tomēr gan ticīgajiem, gan pārdevējiem, kuri augusta vidū Aglonā tirgosies ar pārtiku, jārēķinās ar pastiprinātām pārbaudēm, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Šobrīd Aglonas novadā ne mājas, ne mežacūkām cūku mēris nav konstatēts. Ja arī laikā līdz augusta vidum mēris šajā teritorijā parādīsies, cilvēku pārvietošanās netiks ierobežota, norāda PVD.
.
Tomēr svētceļniekiem būs jāievēro vairāki priekšraksti, ja viņi nevēlas Latgales cūkkopjiem nodarīt nelaimi, jo šogad svētceļojums Aglonai var atnest ne tikai svētību, bet arī cūku mēri. PVD svētceļniekiem iesaka:

* svētceļojuma laikā neizvēlieties nakšņošanai mājas, kuras atrodas izsludinātajā ārkārtējās situācijas teritorijā, ja tajās tiek turētas cūkas. Ja no tā nav iespējams izvairīties, nedrīkst iet pie cūku aizgaldiem, par rukšu apmīļošanu nemaz nerunājot;

* neatstājiet pārtikas produktu (līdzpaņemto sviestmaižu un citu ēdienu) atkritumus ceļmalās vai atpūtas vietās, izmantojiet tam tikai apdzīvotās vietās paredzētos konteinerus;

* pēc pastaigas vai iešanas caur mežu iespēju robežās notīriet vai noskalojiet apavus;

* esot karantīnas teritorijā, neizvediet vai neiznesiet no tās cūkgaļu un cūkgaļas izstrādājumus;

* iegādājieties gaļu un gaļas produktus tikai legālās tirdzniecības vietās;

* ja vietējie iedzīvotāji jūs uzcienā ar kādu našķi vai gaļas šķēli, uzreiz apēdiet piedāvāto cienastu un nenesiet to tālāk;

* iegādāto pārtiku, sevišķi cūkgaļu vai cūkgaļas izstrādājumus, izlietojiet vienā ēdienreizē;

* svētku norises laikā tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas vietās neiegādājieties cūkgaļu vai cūkgaļas produktus promvešanai;

* ja svētceļojuma laikā redzat mežā, pie mājām vai citur beigtu meža cūku, ziņojiet par to, zvanot uz PVD karsto telefonu - 20260400.

Visa aktuālā informācija par to, kā jāuzvedas, ierodoties Aglonas novadā tiek publicēta pašvaldības mājaslapā: www.aglona.lv. Jāatgādina, ka cūku mēris nav kaitīgs cilvēkiem, bet cūkām tas gan ir nāvējošs.


Написать комментарий