Dienas radošās, izglītojošās un atpūtas vasaras nometnes “Raibā pasaule” Aglonā

foto: R.Giluče
foto: R.Giluče

Katru gadu, kad tuvojas skolēnu vasaras brīvlaiks, tiek aktualizēts jautājums par bērnu brīvā laika pavadīšanu, viņu pieskatīšanu, drošību un saturīgām izklaidēm, ziņo Aglonas pašvaldības portāls.

Lai varētu apvienot patīkamo ar lietderīgo – gan izbaudītu vasaras jaukumus, gan iemācītos kaut ko jaunu.
Aglonas novada biedrība „Neaizmirstule” projekta Nr.2012.EEZ/PP/1/MIC/003/003 „Iedzīvotāju iniciatīvas Aglonas novadam” ietvaros biedrības telpās Daugavpils ielā 6, Aglonā 2014. gada vasarā laika posmā no 16.06. līdz 20.06. un no 30.06. līdz 4.07. organizēja dienas radošās,  izglītojošās un  atpūtas nometnes „Raibā pasaule”.
Šīs vasaras nometnēm vecāki pieteica un nometnēs piedalījās 30 Aglonas novada bērni vecumā no 7 līdz 13 gadiem, kuri vēlējās apgūt ko jaunu, gūt dažādu pieredzi un neaizmirstamus piedzīvojumus vasaras brīvlaikā. Nedēļas garumā nometnes dalībnieki piedalījās dažādās aktivitātēs, radošajās darbnīcās, ieguva daudzas un dažādas jaunas prasmes, iemaņas un zināšanas, kas noderēs dažādās dzīves situācijās, mācījās komunicēt, izprast savstarpējo cieņu un pilnveidot savstarpējo saskarsmi un sadarbības prasmes, sadraudzējās un ieguva jaunus draugus, jaunus, patīkamus iespaidus, pilnvērtīgi un lietderīgi pavadīja brīvo laiku.
Radošās darbnīcas bija lielisks instruments, lai interesanti un gudri izklaidētos, veidotu komandas garu un attīstītu sacensību prieku. Tajās varēja iemācīties gatavot personiskas dāvanas gan draugiem, gan vecākiem. Ikviens savā darbiņā ieguldīja savu pozitīvo domu un novēlējumu, ar ko iepriecināja gan nometnes skolotājas, gan vecākus un draugus.
Dienas vasaras nometnē pirmajā dienā bērni pastāstīja par sevi, par saviem hobijiem un savām interesēm. Bērni grupās veidoja zīmējumus uz asfalta: „Kas cilvēkam sagādā prieku” un savus darbus prezentēja citiem.
Daudz jauna un interesanta bērni uzzināja radošajās darbnīcās, kur apgleznoja stiklu, marmorizēja taureņus un grāmatzīmes, veidoja saliedēšanas kolāžu „ Rociņas”, kur ierakstīja savas un draugu labās īpašības.

Devāmies ekskursijā uz „Mežinieku mājām”, kur nometnes dalībnieki mācījās, kā jāvāra un jāsien sieri, pēc tam tos garšoja. Iepazināmies ar astroloģisko parku, apmeklējām arī senbaltu parku, kur iepazināmies ar dažādām latvju zīmēm. Tur mēs guvām ļoti saistošu un interesantu informāciju. Ļoti daudz jaunu un interesantu ideju guvām no pirtnieka Jāņa par pirtsslotu izgatavošanu, siešanu un guvām pirmās pirtnieka iemaņas pēršanā ar pirtsslotu.
Ļoti inovatīva un radoša izvērsās T-kreklu apgleznošanas darbnīca, kur katrs varēja likt lietā savas idejas un izdomu.
Visas nedēļas garumā bērni spēlēja dažādas konstrukcijas spēles un „Lego”, kā arī dažādas prāta un kustību spēles.
Radošās darbnīcas  „Polimērmāla aksesuāri” un „ Ziepju izgatavošana”  attīstīja gan komandas darbu, gan izdomu, gan mākslinieciskos talantus.  Daudz interesantu mirkļu sagādāja ziedu pušķīšu vākšana, veidošana un izmantošana dažādu rokdarbu noformēšanā. Jaunas prasmes tika gūtas kļavu lapu rozīšu veidošanā un rudzu vārpu fotorāmīša izgatavošanā.
„ Pērļošanas „ darbnīca piesaistīja gan zēnus, gan meitenes. Visiem gribējās pašu rokām izgatavot  rotaslietu gan sev, gan saviem mīļajiem. Radošajās darbnīcās izgatavotās lietiņas noderēs, lai iepriecinātu arī savus draugus.
Neaizmirstamas visas nometnes garumā bija tējas pauzes – kā svētkos.
Katru dienu noslēdzot, bērni rakstīja izvērtējumus par to, kā pavadīta diena, kas patika, ko iemācījās darīt un kas paliks atmiņā pēc nometnes. Katrs nometnes dalībnieks saņēma projekta prezentācijas materiālus: košu somiņu un mapīti ar biedrības „Neaizmirstule”, Sabiedrības integrācijas fonda, EEZ finanšu instrumenta logotipiem – projekta logo.

Nometnes noslēgumā bērniem uzlabojās komunicēšanās prasme, tie iemācījās darboties gan individuāli, gan grupā – uzlabojās gan saskarsme, gan sadarbības prasmes. Bērni sadraudzējās, guva paliekošu pieredzi, jaunus draugus, jaunas zināšanas un prasmes
Projekta „Atbalsta pasākumu īstenošana sociālās atstumtības mazināšanai Aglonas novadā/ Iedzīvotāju aktivitātes Aglonas novadam” ietvaros organizētās nometnes, bija vienreizēja neaizmirstama, inovatīva iespēja Aglonas novada bērniem pilnveidot sociālās un radošās prasmes, mazināt sociālo risku un atstumtību.
Aizrautīgi, radoši šajā vasaras nometnē kopā ar bērniem darbojās labsirdīgās, zinošās, dzīvesgudrās, atraktīvās nometnes audzinātāja Inta Reča un nometnes instruktore Elīna Smirnova, kā arī pieredzējusī nometnes vadītāja Ruta Giluče. Noslēdzot nometni, katrs nometnes dalībnieks saņēma apliecinājumu par piedalīšanos dienas radošajā, izglītojošajā un atpūtas vasaras nometnē “Raibā pasaule”.
Paldies vecākiem, projekta komandai, nometnes komandai un atbalstītājiem par unikālo iespēju bērniem radoši, saturīgi, izglītojoši un lietderīgi pavadīt vasaras brīvo laiku. Sadaļā Fotogalerijas ir apskatāmas fotogrāfijas.


Написать комментарий