ES līderi nav vienojušies par amatu sadali

foto: RIA Novosti
foto: RIA Novosti

Eiropas Savienības (ES) līderi Eirpadomes sanāksmē nav spējuši vienoties par amatu sadali, to žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laidmota Straujuma (V).

«Bija ideja par kandidātiem, taču nebija nomināciju no [Eiropadomes prezidenta Hermana van] Rompeja puses. Par uzvārdiem netika runāts,» atzina Straujuma. «Ticu, ka 30.augustā būs zināms gan Eiropadomes prezidenta, gan ES augstā ārlietu pārstāvja vārds.»

Savukārt, jautāta par vakardienas tikšanos ar jaunievēlēto Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, premjerministre norādīja, ka tikšanās bija pozitīva, taču par konkrētiem amatiem Latvijas izvirzītajam komisāra amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V) netika diskutēts.

LETA jau ziņoja, ka tuvojoties samitam, asākās debates izraisījušās par Itālijas ārlietu ministri Federiku Mogerīni, kas tika uzskatīta par galveno kandidāti uz ES augstā ārlietu pārstāvja amatu.

Pirms samita pret viņas kandidatūru asi iebilda Polija un Baltijas valstis.

Samita gaitā žurnālisti vaicāja Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kādām būtu jābūt augstā ārlietu pārstāvja kvalitātēm, vēsta tīmekļa medijs «The Local».

«Pieredze, neitralitāte ģeopolitiskajās problēmās, ar kurām mēs satopamies, un vismaz nebūt prokremliskam,» atbildēja prezidente.

Kad žurnālists turpināja vaicāt, «vai tā ir problēma, ka Mogerīni kundze...», Grībauskaite norādīja: «Tā ir problēma. Tā ir.»

Vācijas kanclere Angela Merkele vēl pirms samita sākuma atzina - viņa nesagaida, ka ES līderi trešdien vienosies par bloka augstākajiem amatiem.


Написать комментарий