Sakarā ar jauniem pašvaldības noteikumiem Daugavpils daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācija tās iedzīvotājiem izmaksās daudz vairāk

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 10.jūlijā, Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti izskatīja kādas daugavpilietes iesniegumu par finansējuma apjomu, kas tiek piešķirts pilsētas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu atbalsta programmas ietvaros.

Iedzīvotāja bija cerējusi, ka pašvaldības līdzfinansējums sastādīs 46 000 eiro. Dzīvojamās mājas Vaiņodes ielā 6 iedzīvotāji 2011.gadā sāka apsvērt domu par renovācijas projekta realizēšanu kārtot nepieciešamos dokumentus, rēķinoties, ka pilsētas domes līdzfinansējums sastāda 80%.  

Ēka tika uzcelta pagājušā gadsimta 50.gados, tajā sen netika veikts kapitālais remonts, kā rezultātā pirms dažiem gadiem sākās problēmas ar jumtu. Pēc iedzīvotāju vārdiem, arī apkures rēķini esot lielāki, nekā vidēji rēķini mūsu pilsētā. Tādēļ mājas iedzīvotāji pieņēma lēmumu piedalīties pilsētas programmā un pietiekties 80% līdzfinansējuma saņemšanai.

Daugavpils pilsētas domes Juridiskā departamenta Iekšējās inspekcijas nodaļas juriste Marina Dimitrijeva paskaidroja portālam Gorod.lv, ka, sagatavojot savas mājas pilnas renovācijas projektu, iedzīvotāji cerēja uz 80% līdzfinansējumu būvdarbu veikšanai. Viņu pieteikums bija iekļauts īpašajā reģistrā.

Iedzīvotājiem bija iespēja izmantot pilsētas pašvaldības programmu, bet viņi zaudēja laiku un tagad daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācija izmaksās daudz vairāk.

„Sākumā iedzīvotājiem bija ar iepirkumu saistītas problēmas, vienai no firmām nebija nepieciešamās izziņas, un finanšu piedāvājuma termiņš beidzās, tādēļ bija jāizsludina jauns konkurss”, paskaidroja M.Dimitrijeva.

Pēc juristes vārdiem, īpašnieku sapulces protokols, kurā nolemts apstiprināt darbu apjomu un izmaksas, tika sastādīts šā gada martā, bet domē iesniegts maija sākumā. „Mājas iedzīvotāji neņēma vērā faktu, ka jaunajā gadā pašvaldība apstiprina jaunu budžetu un līdzfinansējuma saņemšanas piesakās jaunas mājas”, paziņoja juriste.

Atgādināsim, ka šā gada aprīlī stājās spēkā deputātu apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, saskaņā ar kuriem tagad pilnas renovācijas darbiem ir domāts Domes līdzfinansējums 60%, nevis 80% apmērā, kā tas bija iepriekš. Tādējādi, sanāk, ka laikā, kad mājas iedzīvotāji pieņēma gala lēmumu, grozījumi jau bija pieņemti, kaut arī nebija stājušies spēkā.

Pamatojoties uz augstākminēto, Daugavpils pilsētas domes juristi noraidīja iedzīvotājas sūdzību, un deputāti 10.jūlijā notikušās sēdes gaitā vienbalsīgi piekrita viņu viedoklim.

Tagad, saskaņā ar minēto lēmumu, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas tehniskā projekta sagatavošanai iedalīs 80% līdzfinansējumu, bet būvdarbu veikšanai – tikai 60% līdzfinansējumu.


Написать комментарий