Britus brīdina par nenoindējamām mutantu «superžurkām»

foto: ratnet.od.ua
foto: ratnet.od.ua

Visā Lielbritānijas teritorijā izplatās "superžurkas", kuras kļuvušas pilnībā izturīgas pret izplatītākajām grauzēju indēm, par zinātnieku brīdinājumu vēsta laikraksts "The Independent".

Hadersfīldas Universitātes pētnieki pārbaudījuši žurkas 17 Lielbritānijas apgabalos, vairāk nekā 50 pilsētās atklājot pret izplatītākajām indēm pilnībā rezistentus grauzējus.

"Cilvēkiem būtu pamats uztraukties," norāda viens no pētījuma autoriem Dogijs Klārks. "Tas mums bija pārsteidzošs atklājums, ka, pārbaudot 17 apgabalus, katrā no tiem bija rezistentas žurkas," viņš stāsta.

Žurkām, kas pārnēsā slimības un nodara zaudējumus īpašumam, paaudžu laikā ir izveidojusies izturība pret biežāk lietotajām indēm. No šī fenomena cieš ne tikai Lielbritānija, bet arī citas pasaules daļas, skaidro ekoloģijas profesors Stīvens Belmeins.

Žurku indēšanai ir paredzētas arī daudz stiprākas profesionālās indes, bet tās var būt bīstamas citiem savvaļas un mājdzīvniekiem, tāpat tās nav atļauts bez licences lietot ārpus telpām, raksta "The Independent".

Izplatoties izturīgajām mutantu žurkām apdraudēta ir ne tikai sabiedrības veselība, bet arī paredzams straujš grauzēju kontroles izmaksu pieaugums, jo daļu žurku nāksies izķert ar fiziskiem līdzekļiem.


Написать комментарий