Noslēdzies pilsētas robežzīmes «Līvāni» ideju skiču konkurss

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Ar Elīnas Kivilandes pilnu skiču projektu varat iepazīties ŠEIT.

Robežzīmes koncepcija: zīmes augšējā daļā mākslinieciski neviendabīgi ietonēta stikla elements (stikla josla), kuru no abām pusēm aptver teksturēta betona vertikāles, tā simbolizējot upi. Zīmes apakšējā daļā - daļēji gaismu caurlaidīgs betons - inovatīvas materiāls, kurā iestrādāti stikla šķiedras elementi dekoratīvā ornamentikā (simbolizē tautas amatniecības tradīcijas un amatniecības centru). Robežzīmes centrālā daļa veidota slēdzenes formā - simbolizējot Līvānu kā atslēgu Latgales vārtos. Robežzīmes augšdaļas sānu šķautnes ir paredzēts iestrādāt putnu "būrīšus" maza un vidēja lieluma putniem, kas simboliski sasaistās ar putnu Līvānu ģerbonī.

Izmantotie materiāli - stikls, teksturēts betons, caurspīdīgs betons ('translucent concrete'), nerūsējošais tērauds.

Aptuvenais zīmes augtums - 4,7 metri.

Robežzīmes izgaismojums: tumšajās diennakts stundās apgaismojumu nodrošina robežzīmes augšējā daļā integrētā saules baterija. Vertikālais stikla elements (josla) ir izgaismots no sānos esošo betona plākšņu starpā iestrādātajiem LED apgaismes ķermeņiem. Pilsētas nosaukumu veidojošie burti ir izgaismoti no apakšas. Ornamentālās, daļēji caurspīdīgās betona plāksnes ir izgaismotas no iekšpuses ar LED gaismas ķermeņiem.

Materiāli - caurspīdīgs nesošs betons (translucent concrete), kas satur optiskās stikla šķiedras, kas attiecīgi nozīmē, ka tām var daļēji redzēt cauri.

Šī inovatīvā materiāla pamatā ir augstas klases betons un optiskās stikla šķiedras. Tūkstošiem viena otrai piegulošas optiskās šķiedras izstaro gaismu no vienas virsmas uz otru. Pateicoties

to mazajiem izmēriem šķiedras saplūst ar betonu viena komponentā. Rezultāts ir ne tikai divu materiālu - stikla un betona - kombinācija, betjauns, inovatīva materiāls, kas ir homogēns savā iekšējā struktūrā.

Šāda veida betonam ir liel aizturība un nestspēja; tas vienlīdz labi darbojas ar dabīgo un mākslīgo apgaismojumu. Stikla šķiedras vada gaismu starp pretējām virsmām un plāksne ar stikla šķiedru pikseļiem darbojas kā vienots "ekrāns".

Optiskā šķiedra - pilsētas šodienas un nākotnes ražošanas nozare.

Šobrīd pašvaldība apzina projekta iespējamās izmaksas. Iecerēts jaunās robežzīmes izveidot līdz Līvānu pilsētas 90 gadu jubilejai 2016.gada vasarā.

Vairāk par projekta autori: Elīna ir 29 gadus jauna, pēc profesijas arhitekte. Absolvējusi Līvānu ģimnāziju (tagad Līvānu 1.vidusskola), studējusi arhitektūru Latvijā (RTU), Romā un Londonā. Šobrīd kopā ar vīru Sandi dzīvo un strādā Londonā. Arhitekte patlaban strādā pie jaunbūvējamo un restaurējamo dzīvojamo māju projektiem Londonā. Ideja dzimtās pilsētas robežzīmei tapusi vakaros pēc darba un Elīna teic paldies savam brālim, kas viņai paziņoja par konkursa norisi.

Pati autore atklāj: "Atceros, kā, maza būdama, iebraucot pilsētā ar mašīnu, vienmēr gaidīju robežzimes parādīšanos. Un tad pa mašīnu skaļā balsā saucu: "Līvani! Līvani!". Dīvaini, bet laikam kā bērnam, man tā bija galvenā atpazīšanas zīme, ka  tūlīt  jaubūsim mājās".


Написать комментарий