Latvija sniegs palīdzību Ukrainai 20 000 eiro vērtībā

foto: business.inquirer.net
foto: business.inquirer.net

Latvija sniegs palīdzību Ukrainai 20 000 eiro vērtībā, ziņo LETA.

Kā piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), Latvija var sniegt arī dažādu citu veidu atbalstu Ukrainai, galvenokārt ekspertu jomā.

"Mums ir pieredze tieslietu sistēmas stiprināšanā, kā arī korupcijas novēršanā. Ukraiņiem ir jālemj, kāda veida palīdzība viņiem ir nepieciešama, jo tā dzīvot vairs nevar," sacīja ministrs.

Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) komisijas sēdē norādīja, ka Ukrainai ir jārēķinās ar divām prezidenta vēlēšanu kārtām, tādēļ būtu jāmobilizē spēki, norādot uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju darbības nodrošināšanu visā Ukrainas teritorijā.

"Būtu vēlams, lai EDSO spēki būtu izvietoti visā valsts teritorijā, taču novērotāju drošība ir Ukrainas atbildība," atzina Rinkēvičs, piebilstot, ka pašlaik Ukrainā darbojas pieci novērotāji no Latvijas un drīzumā varētu tikt lemts par papildu trīs ekspertu nosūtīšanu.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums informēja, ka 20 000 eiro jau ir iztērēti par Ukrainas pilsoņu ārstēšanu Latvijā, savukārt papildus 20 000 eiro tiks izmantoti, lai nodrošinātu iecerētos palīdzības plānus.

Jautāts, vai Ukrainas amatpersonas jau ir informējušas par sfērām, kurās varētu izmantot Latvijas palīdzību, Eihenbaums norādīja, ka Ukrainā pašlaik noris diskusijas par konkrētām jomām, taču arī divpusējā līmenī tiek uzturēta aktīva diskusija.

ĀM valsts sekretāra Andreja Pildegoviča darba vizītes laikā Ukrainā, 15.aprīlī un 16.aprīlī, ar pašreizējo Ukrainas Ārlietu ministrijas vadību, parlamenta deputātiem, kā arī vietējo pašpārvalžu pārstāvjiem tika pārrunāti Latvijas palīdzības piedāvājumi Ukrainai.

Viena no pārrunātajām jomām bija Latvijas pieredzes sniegšana Ukrainas valdībai, kura iecerējusi ievērojamas reformas. Tāpat tika izskatīti jautājumi par politisko konsultāciju sniegšanu vairākās sfērās.


Написать комментарий