PTAC psihoaktīvo vielu tirgotājiem piemērojis sodus 27 tūkstošu eiro apmērā; tos samaksājuši tikai daži

foto: newsn.ru
foto: newsn.ru

Straujās jauno psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai nepieciešams vispārējais aizliegums un kriminālatbildība par šo vielu tirdzniecību, norāda Ekonomikas ministrijā notikušās Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdes dalībnieki.

Šobrīd kriminālatbildība ir paredzēta par darbībām ar tādām jaunajām psihoaktīvajām vielām vai to saturošiem izstrādājumiem, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota (ir piemērots t.s. pagaidu aizliegums vai viela iekļauta aizliegto vielu sarakstā).

Ņemot vērā pēdējā laikā novēroto straujo jauno psihoaktīvo vielu izplatību un to kaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību un dzīvību, Ekonomikas ministrija sasauca ārkārtas Tirgus uzraudzības padomes sēdi, lai apspriestu Latvijas tirgus uzraudzības iestāžu līdz šim īstenotos pasākumus psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanai, iespējas veikt ārkārtas pasākumus un Saeimas rosinātās izmaiņas normatīvajos aktos šo vielu izplatīšanas ierobežošanai.

Sanāksmes laikā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informēja par līdz šim veiktajiem uzraudzības pasākumiem, norādot, ka administratīvā procesa ietvaros veiktā tirgus uzraudzība, lielākoties, nav bijusi efektīva, jo šo vielu tirgotāji nav reaģējuši uz uzraudzības iestāžu norādījumiem, nav maksājuši tām uzlikto sodu.

PTAC šogad jau ir izskatītas 60 administratīvo pārkāpumu lietas, kurās PTAC ir piemērojis naudas sodus 27 tūkstošu eiro apmērā. Šajās administratīvo pārkāpumu lietās lielākoties ir piemērots administratīvais sods par informācijas nenorādīšanu par preci, ražotāju, lietošanas noteikumiem. Soda nauda samaksāta tikai atsevišķos gadījumos, un lielākoties novērots, ka pēc administratīvā soda piemērošanas uzņēmumi pieteikuši maksātnespēju.

Tāpēc Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdes dalībnieki vienbalsīgi nolēma atbalstīt noteikt vispārēju jauno psihoaktīvo vielu aizliegumu likumā par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgo aprites kārtību, kā arī paredzēt atbildību par sintezēto psihoaktīvo vielu tirdzniecību un citām darbībām Krimināllikumā.

Ekonomikas ministrija, līdzdarbojoties Saeimas komisiju darbā pie attiecīgo grozījumus izstrādes normatīvajos aktos, informēs tās dalībniekus par Tirgus uzraudzības padomes lemto.

Vienlaikus Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdē tika nolemts aktivizēt Latvijas uzraudzības iestāžu un iesaistīto ministriju darbu pie EK Regulas priekšlikuma par jaunajām psihoaktīvajām vielām, kas šobrīd tiek izstrādāts ES līmenī.

Tirgus uzraudzības padomes ārkārtas sēdē ar ziņojumiem par pašreizējo situāciju jauno psihoaktīvo vielu izplatībā un likumdošanas iniciatīvu izstrādes gaitu un attīstību piedalījās pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Veselības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Slimību profilakses un kontroles centra.

Tirgus uzraudzības padome ir Ekonomikas ministrijas konsultatīva institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt informācijas un viedokļu apmaiņu starp tirgus uzraudzības un kontroles iestādēm.


Написать комментарий