Pēc notikumiem Ukrainas austrumos Turčinovs sola sākt «pretterorisma operāciju»

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Saistībā ar augošo spriedzi Ukrainas austrumos ANO Drošības padome pieprasījusi Krievijai ārkārtas tikšanos, savukārt Ukrainas prezidents Oleksandrs Turčinovs pavēstījis par «pretterorisma operācijas» sākšanu, vēsta medijs Time.

Svētdien, pēc tam, kad sadursmēs starp Ukrainas drošības spēkiem un bruņotiem kaujiniekiem gāja bojā Ukrainas Drošības dienesta specvienības «Alfa» kapteinis, O. Turčinovs paziņoja par «plaša mēroga antiterorisma operācijas» sākšanu, lai nepieļautu Krimas scenārija atkārošanos.

Jau ziņots, ka Aizvadītās nedēļas nogalē bruņoti kaujinieki ieņēma administrācijas un drošības struktūru ēkas vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās. Svētdien sadursmē ar Krievijas armijas formas tērpos ģērbtiem kaujiniekiem Sljavanskā, Doņeckas apgabalā, krita Ukrainas Drošības dienesta (UDD) specvienības «Alfa» kapteinis, bet vēl četri «Alfas» kareivji tika ievainoti. Separātistu rindās ir vismaz viens bojāgājušais un vairāki ievainotie.

Pēc NATO datiem, šobrīd pie Ukrainas austrumu robežas Krievija kopumā vairāk nekā simts punktos izvietojusi aptuveni 40 tūkstošus karavīru un militārās tehnikas vienības.

ASV norādījusi, ka notikumi Ukrainas austrumos, kur bruņoti kaujinieki sagrābuši administrācijas un drošības struktūru ēkas, tiek «režisēti Krievijā». ASV arī norādīja, ka šie notikumi atgādina «militāru operāciju». «Ar Krievijas Federācijas uzvedību, ar tās propagandu samierināties ir grūti.»

Tāpat ir beidzies Kijevas noteiktais padošanās termiņš, kurā laikā Kijeva aicināja protestētājus Austrumukrainā nolikt ieročus apmaiņā pret to solot, ka viņi netiks tiesāti. Luhanskas reģiona koordinācijas padomes loceklis Aleksejs Čumuļenko (Алексей Чмуленко) paziņoja, ka neviens no aktīvistiem Doņeckā un Luhanskā negrasās izpildīt Kijevas izteikto ultimātu un nolikt ieročus.


Написать комментарий