Ārvalstu investori: Neatkarīgas izmeklēšanas trūkums Zolitūdes traģēdijā negatīvi ietekmēs uzticēšanos Latvijai

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) aicina valdību nodrošināt un īstenot neatkarīgu un ar valdības darbu nesaistītu izmeklēšanu traģēdijā, kas notikusi pērn 21.novembrī, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam Zolitūdē.

Lai aizsargātu Latvijas sabiedrības un valdības būtiskākās intereses un pamatvērtības, nedrīkst pieļaut, ka veidotos iespaids vai pieņēmums, ka gaidītais izmeklēšanas process ir zaudējis nozīmīgumu vai ticis atvirzīts «otrajā plānā», tostarp koruptīvas rīcības rezultātā vai kā citādi vēloties mazināt šī procesa caurskatāmību. Izlēmīgas rīcības trūkums, gādājot, lai notiktu vispusīga, rūpīga un neatkarīga traģēdijas apstākļu izmeklēšana, negatīvi ietekmēs investoru, īpaši ārvalstu investoru, uzticēšanos Latvijai, norāda ĀIPL direktore Linda Austere.

Pēc viņas sacītā, šādas izmeklēšanas veikšanai ir jāveido neatkarīga komisija, kurai būtu uzdots sagatavot un sniegt ziņojumu par visiem negadījuma apstākļiem. Komisijai būtu arī jāprezentē plašākai sabiedrībai tās sagatavotās rekomendācijas situācijas uzlabošanai.

«Lai to izdarītu, Latvijas valdībai ir nekavējoties jārīkojas un jārada priekšnoteikumi šādas neatkarīgas izmeklēšanas komisijas darbam, nosakot skaidru komisijas pilnvarojumu, nodrošinot priekšnoteikumus tās rīcības objektivitātei, izveidojot tiesisko ietvaru, kas rada priekšnoteikumus komisijai uzticēto uzdevumu īstenošanai, veicot izmeklēšanu, tai skaitā komisijas tiesības pieprasīt informāciju no publiskām un privātām personām, kā arī uzņēmumiem, un apstiprinot sākotnējo tās darbībai nepieciešamā budžeta projektu, vēl pirms tiek vērtēti un izvēlēti komisijas locekļi,» uzsver Austere.

Pēc viņas sacītā, komisijas locekļi ir jāizrauga, uzklausot daudzpusīgu, neatkarīgu un sabiedrībā cienītu personu loku. Vislielākā uzmanība jāpievērš tam, lai komisijas locekļu izvēles procesā nepiedalītos un par tās locekli nekļūtu neviens, kas būtu personīgi ieinteresēts izmeklēšanas secinājumos. Nav pieļaujams, ka komisijas darbā iesaistās valsts pārvaldē strādājoši cilvēki. ĀIPL uzskata, ka komisijas darbā jāiesaista vismaz viens neatkarīgs ārvalstu pārstāvis, kurš ir guvis pieredzi līdzdarbojoties šādas komisijas darbā. Komisijas locekļiem ir jāsaņem tāda atlīdzība no valsts budžeta līdzekļiem, kas ir atbilstoša to pieredzei un zināšanām.

«Tikai vispusīga un rūpīga izmeklēšana var sniegt mierinājumu 54 traģēdijā bojā gājušo un ievainoto cilvēku ģimenēm un draugiem, ievainotajiem, kā arī visiem līdzcilvēkiem Latvijas sabiedrībā. Daudzās valstīs līdzīgu katastrofu gadījumā savu ziņojumu par notikumu sniedz arī sabiedriska izmeklēšanas komisija, kuras sagatavotais ziņojums ietver atklātu, hronoloģisku notikušā izklāstu un tā iemesliem, uzsver to, kas ir jāmaina, lai līdzīgi notikumi neatkārtotos. Latvijas sabiedrība arī ir pelnījusi tādu pašu attieksmi,» skaidro ĀIPL direktore.

BNN jau vēstīja, ka būvfirmas Re&Re darbinieks īsi pēc Zolitūdes traģēdijas notikuma vietā gabalos sagriezis kādu īpaši aizdomīgu sabrukušās ēkas konstrukcijas daļu. Valsts policija nepatiesi apgalvo, ka sagriezējs esot «darbinieks, kurš tika pieaicināts no Rīgas domes», un nespēj paskaidrot ne to, kas devis komandu tieši šo detaļu sagriezt, ne to, kur precīzi tā palikusi.

Taču zīmīgākais ir tas, ka šīs un citas dīvainības centrējas tieši ap to sabrukušā veikala konstrukcijas daļu, kura izteiksmīgi liecina – konstrukcija sākusi deformēties jau ilgi pirms ēkas sabrukšanas. Turklāt to, pēc visa spriežot, vismaz būvniekiem noteikti vajadzēja pamanīt.

Tieši deformēto konstrukciju, kura, kā varētu domāt, tieši savā sākotnējā izskatā varētu būt bijusi nozīmīgs fakts izmeklēšanā, jau neilgi pēc traģēdijas lielā steigā sagriezis kāds «no Rīgas domes pieaicinātais darbinieks», bet pēc tam šie fragmenti aizvesti nezināmā virzienā, par ko Valsts policija sniedz pretrunīgas un vismaz daļēji nepatiesas ziņas.

Re&Re pārstāve netieši apliecināja, ka Valsts policija ir sniegusi nepatiesas ziņas, informējot par kādu «no Rīgas domes pieaicinātu darbinieku», – tas esot bijis tieši «Re&Re darbinieks, kas ir kvalificēts strādāt ar autogēnu».

«Kā jau publiski esam stāstījuši – piedāvājām gan glābējiem, gan policijai savu palīdzību. Pēc Valsts policijas lūguma palīdzēt ar griešanas tehniku – norīkojām kvalificētu strādnieku ar autogēnu, kas policijas uzdevumā pildīja policijas pārstāvju norādījumus,» apliecināja Re&Re pārstāve.

Papildu šaubas par Valsts policijas sniegto informāciju radīja arī tas, ka policija nevēlējās un joprojām nevēlas atklāt, kas tieši devis rīkojumu par deformētās konstrukcijas sagriešanu, – tas esot bijis kāds anonīms «VP darbinieks, kurš veica notikuma vietas apskati».

Valsts policija tā arī nevēlas kliedēt bažas šai sakarā, – tā nevēloties sniegt nekādus papildu skaidrojumus par to, kur tad palikusi gabalos sagrieztā deformētā konstrukcija.

«Tādās detaļās par pierādījumu izņemšanu policija neielaidīsies, tas ir izmeklēšanas noslēpums. Ja ir bažas, ka ir kaut kas pazudis, varam apliecināt, ka nekas nekur nav pazudis un visi lietiskie pierādījumi tiek saglabāti,» neraugoties uz visām dīvainībām, apgalvo Valsts policijas pārstāve.


Написать комментарий