Tieslietu ministre par Elīnas Pupiņas lietu: Man nav tiesību jaukties un izvērtēt, ko tiesneši dara nepareizi 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, piektdien, 11.aprīlī, Daugavpili apmeklēja LR tieslietu ministre Baiba Broka.

Viņa apmeklēja minētās ministrijas pārziņā esošās struktūras un to darbību novērtēja visai augstu. Vizītes noslēgumā ministre viesojās Daugavpils pilsētas domē un piedalījās nelielajā preses konferencē.

Pirmais ministrei uzdotais jautājums bija saistīts ar Elīnas Pupiņas lietas izskatīšanu Rīgas apgabaltiesā, kas velkas jau divus gadus. Neskatoties uz vairākiem pierādījumiem, tiesa vēl nav atzinusi aizdomās turēto par vainīgo un nav pieņēmusi spriedumu.

Pēc ministres Brokas domām, patlaban Latvijas tiesas strādā daudz labāk. „Pēdējā laikā esam sasnieguši ļoti labus rādītājus, jo sistēmā notika būtiskas reformas, un civillietas un krimināllietas tiek izskatītas ātrāk un kvalitatīvāk. Pirms trim gadiem lietas izskatīšana bija jāgaida 1,5 gads, bet šobrīd daudzi nav apmierināti, ka jāgaida 3-4 mēneši. Cenšamies, lai tiesu sistēma kļūtu vēl pieejamāka, lai šie procesi atbilstu sabiedrības gaidām”, paskaidroja ministre.

B.Broka izteica līdzjūtību bojā gājušās meitenes ģimenei, taču norādīja, ka tieslietu ministres amats nedod tiesības jaukties šajā procesā, lai kādā veidā ietekmētu tiesas spriedumu. „Mūsu ministrija ir pilnībā atdalīta no izpildvaras. Es nevaru vērtēt, ko tiesneši dara nepareizi, man nav šādas informācijas un šādas kompetences. Ja kāda no pusēm uzskata, ka tiesvedība ir nekvalitatīva, pastāv dažādi pārsūdzēšanas mehānismi prokuratūrā un tiesvedībā.

Ir īpašas lietas, kurām mēs uzmanīgi sekojam un ir svarīgi, ka visas tiesu instances tās izmeklētu godīgi. Sabiedrība vēlas, lai vainīgie tiktu atrasti un saņemtu atbilstošu sodu. Visus uztrauc Zolitūdē notikusī traģēdija, vēlamies, lai kaut kas tāds nekad neatkārtotos, tādēļ visai sistēmai būs jāstrādā un jāpanāk kvalitatīvi rezultāti”, paziņoja tieslietu ministre.

Pēc B.Brokas vārdiem, mūsu tiesu sistēma nav slikta, tieši otrādi, ir pamats lepoties ar labiem rezultātiem, jo Latvijas tiesu sistēma ir 12.efektīvāka ES valstu vidū.

Ministre atzīmēja, ka gatava atklātai diskusijai ar tiesnešiem, advokātiem, notāriem, tiesu izpildītājiem. Viņa esot gatava uzklausīt viņu ierosinājumus par likumdošanas uzlabošanu.


Написать комментарий

Tas ir ļoti labi, ka ministre ir izvēlējusies braukt uz Daugvpili tieši šinī laikā, ka risinās Krimas notikumi, kuri ir visas Eiropas un pasaules uzmanības degpunktā. Tā būtu jārīkojas ik vienam ministram, izvēloties Latgali un Daugavpili par savu prioritāti. ļooti ceru, ka tas nav prieksvēlēšanu kampaņas interesēs tikai... Komiska izklausās ministrs atbilde, ka tiesnešu un tiesu darbs nav ministres kompetencē. Jautātājs acīmredzot vērsa uzmanību uz sistēmiskām un ilgstošām problēmām, izmantojot vienas krimināllietas piemēru.