Daugavpils pansionāta prognozes pagaidām nepiepildījās: iespējams, būs nepieciešami papildlīdzekļi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

10.aprīlī Sociālo jautājumu komitejas sēdē kļuva zināms, ka Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālā centra pirms diviem mēnešiem izteiktās cerības par lielāka, nekā pērn, klientu (iemītnieku) skaita apkalpošanu nepiepildījās.

Iestādes vadītājs Valentīns Plonis, ziņojot par pansionāta darbību aizvadītajā gadā, paziņoja deputātiem, ka kopējais iestādes budžets pērn sastādīja 811 499 latus, bet 2014.gadā tas ir ieplānots 860 tūkst. latu jeb 1 223 670 eiro apmēra. Centra ieņēmumus veido klientu pensijas (90%), piemaksas par uzturēšanu, piemaksas par īslaicīgas uzturēšanas nodaļas pakalpojumiem, apbedīšanas pabalsti. Lai Centrs varētu pildīt savas funkcijas, nepieciešams pašvaldības finansējums, atzīmēja V.Plonis.

Atsevišķos gadījumos klientu radinieki dažādu iemeslu dēļ neveic līgumā atrunātos maksājumus par pakalpojumiem, un dažreiz šādas situācijas tiek risinātas tiesas ceļā. Ņemot vērā pagājušā gada rādītājus, budžets ir domāts 275 klientiem, tomēr pastāv iespēja, ka šis rādītājs netiks sasniegts – ieplānotie ieņēmumi netiks saņemti. Pirmajos trīs mēnešos Centrs nopelnīja par 15 tūkst. eiro mazāk, nekā bija plānots, paskaidroja V.Plonis. To ietekmēja ekonomiskā situācija valstī, kuras dēļ radinieki nevar apmaksāt klienta uzturēšanu pansionātā.

Centra darbinieki cenšas risināt radušās problēmas un cer, ka klientu skaits pieaugs. Lai to panāktu, pansionāta pārstāvji informē par Centra pakalpojumiem arī citu pašvaldību iedzīvotājus, bet, ja līdz rudenim nekas nemainīsies, nāksies griezties Domē ar lūgumu iedalīt papildfinansējumu, paziņoja V.Plonis, piebilstot, ka, piemēram, pērn, pateicoties jaunas nodaļas atvēršanai, izdevās ietaupīt 60 tūkst. latu, kuri tika izmantoti lifta ierīkošanai.

Pansionāta vadītājam uzdeva līdz nākamai Sociālo jautājumu komitejas sēdei sagatavot atskaiti par iestādes darbu šogad. Tāpat tika uzdots sakārtot klientu deklarēšanas sistēmu, lai nerastos situācijas, kurās cilvēkam jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem pēc deklarētās dzīvesvietas un par Centra (faktiskās atrašanās vietas) pakalpojumiem.


Написать комментарий