Krievu skolu aizstāvji pieprasa Druvietes demisiju

foto: gazeta.lv
foto: gazeta.lv

Aptuveni 200 krievu skolu atbalsta štāba demonstranti, ceturdien, 10.aprīlī, pie Izglītības un zinātnes ministrijas, skandēja prasību atkāpties izglītības ministrei Inai Druvietei (V).

Demonstranti protestēja pret iespējamu latviešu valodas proporcijas palielināšanu mazākumtautību skolās. "Valdošās koalīcijas politiskais lēmums ir pieņemts," atsaucoties uz Druvieti, paziņoja Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists Jurijs Petropavlovskis, apgalvojot, ka tas nozīmējot krievu skolu likvidēšanu.

"Ja krievu skolā krieviski mācīs tikai krievu valodu un literatūru, tad tā būs latviešu skola ar padziļinātu krievu valodas apmācību un nekas cits," izteicās Petropavlovskis. Viņš uzskata, ka šāda rīcība ir diskriminējoša.

Ar kolektīvu "Jā!" aptuveni 200 demonstranti apstiprināja "Latvijas Krievu savienības" pārstāvja Jakova Plinera ministrijas priekšā nolasītās Krievu skolu atbalsta štāba prasības, kas tiks iesniegtas Ministru kabinetam, IZM un citām valsts institūcijām un amatpersonām.

Klātesošie atbalstīja prasību no valdošās koalīcijas oficiālajiem dokumentiem izslēgt plānu par izglītības krievu valodā likvidēšanu, ieviest normu par minimālo vecāku skaitu, pēc kuru pieprasījuma pašvaldībai jāatver klase ar noteiktu apmācības valodu, atgriezties pie nošķirtām mācību programmām un centralizētajiem eksāmeniem latviešu valodā un literatūrā, no normatīvajiem aktiem izslēgt pozīcijas, kas diskriminē mazākumtautību skolu absolventus salīdzinājumā ar latviešu skolu absolventiem, kā arī nodrošināt kvalitatīvu topošo mazākumtautību izglītības iestāžu pedagogu apmācību par valsts budžeta līdzekļiem.

Lai arī demonstrācija paredzēta krievu skolēnu, kas mācās krievu skolās, aizstāvībai, klātesošo vidū bijuši tikai aptuveni 20 jaunieši, no kuriem pieci bija skolas vecumā.


Написать комментарий