Daugavpils riskē zaudēt finansējuma daļu, kurš jau ir izmantots projektiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv rīcībā nonāca informācija par to, ka Daugavpils pašvaldība var saņemt par 400 tūkst. eiro mazāku finansējumu, nekā bija paredzēts projekta „Daugavpils ceļu infrastruktūras rekonstrukcija, II kārta” realizācijai, kurš sākts 2010. gada decembrī un pašreiz atrodas noslēguma stadijā.

Mēs uzzinājām, ka ES fondu Revīzijas departaments, veicot revīziju, konstatēja dažas nianses projektu iepirkumu un darbu izpildes realizācijā, pamatojoties uz kurām, Valsts reģionālās attīstības aģentūra šī gada janvārī pieņēma lēmumu atzīt par nepamatotiem izdevumus apmēram 442 tūkst. eiro apmērā, kuri radās saistībā ar 2010. gadā noslēgtajiem līgumiem Kauņas ielas rekonstrukcijas darbu veikšanai.

Saskaņā ar uzraudzības instances viedokli nepamatotie izdevumu radās tādēļ, ka konkursa rezultātā tikai formālu iemeslu dēļ tika noraidīts noteikta uzņēmuma piedāvājums. Par šo „formālo” iemeslu valsts iestāde uzskata to, ka pretendentam nebija dokumentu, kuri apstiprina darbu vadītāja kvalifikāciju, par spīti tam, ka prasības pretendentiem sākotnēji bija izklāstītas konkursa dokumentācijā un netika apstrīdētas.

Tāpat Valsts reģionālās attīstības aģentūra plāno pielietot finanšu korekciju 10% apmērā (apmēram 9 tūkst. eiro) projekta daļai, kura attiecas uz Jātnieku ielas rekonstrukciju, jo pēc uzraugošās instances domām izmaiņas, kuras nācās ieviest darbu veikšanas gaitā, nebija pienācīgā veidā saskaņotas un uzskaitītas. Pārmetumi, kuru dēļ var būt zaudēti apmēram 3 tūkst. eiro, iespējami arī saistībā ar pretenzijām pret Imantas ielas rekonstrukcijas projektu.

Šo situāciju mēs palūdzām komentēt Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vadītāju Aivaru Pudānu, kurš pastāstīja, ka šādu Eiropas projektu gaitu pārbauda 5 gadus, tādēļ nekādi galīgie lēmumi par projektu līdzekļu atņemšanu pašvaldībai nav pieņemti.

Tādējādi var konstatēt, ka sarakste starp pašvaldību un valsts iestādēm par Eiropas projektu realizācijas pareizību turpinās. Atliek vien cerēt, ka domes darbinieki būs profesionāli un darīs visu iespējamo, lai aizstāvētu finansējumu, un neizvirzīs mērķi pieķert iepriekšējo domi nespējā kontrolēt procesus.

 


Написать комментарий