2012. gadā gaisa piesārņojuma dēļ gāja bojā 7 milj. cilvēku

foto: trial-news.ru
foto: trial-news.ru

No piesārņotā gaisa izraisītajām slimībām 2012. gadā gāja bojā 7 milj. cilvēku. Augstākais nāves gadījumu skaits tika novērots ekonomiski nabadzīgajās Klusā okeāna reģiona valstīs un Dienvidaustrumu Āzijā. Šīs ziņas publiskoja Pasaules Veselības organizācija.

Izplatītākās slimības, kuras izraisa piesārņots gaiss, ir plaušu slimības, infarkti un asinsvadu slimības.

Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Marija Neira saka: „Lielākais nāves gadījumu skaitu pasaulē notiek insultu un sirds išēmisko slimību rezultātā, un, protams, elpceļu saslimšanu rezultātā. Te jāpieskaita arī obstruktīvo hronisko plaušu slimību un bērnu pneimoniju. Turklāt gaisa piesārņojums nereti veicina plauša vēža attīstību”.

Eksperti ir pārliecināti, ka daudzas nāves notiek piesārņota telpu gaisa dēļ. Lielāko triecienu saņem bērni un sievietes, jo viņi lielāko laika daļu pavada telpās, kurās atrodas atklātas uguns pavardi. Saskaņā ar pēdējiem datiem kļuva zināms, ka vairāk nekā 3 milj. nāves gadījumu ir saistīti tieši ar piesārņotu gaisu slēgtās telpās, bet tai pašā laikā vairāk nekā 2 milj. – ar nelabvēlīgiem apkārtējās vides apstākļiem, – ziņo glob-news.ru.

PVO darbinieki uzsver, ka teju 3 miljardi cilvēku pasaulē dzīvo mājās, kurās ēdiena pagatavošanai un apkurei kā kurināmais tiek izmantoti kūtsmēsli, malka un ogles. Arī transporta pieaugums ielās slikti ietekmē situāciju kopumā. Bet termostacijas un rūpniecības uzņēmumi, kuri izmanto ogles, tikai pasliktina pastāvošo situāciju. 


Написать комментарий