Ēģiptē tūrisma nozari cer glābt ar restaurētām milzu statujām

foto: db.lv
foto: db.lv

Arheologi vēsturiskajā pilsētā Luksorā, Ēģiptē sabiedrībai atklājuši divas senas faraona Amenhotepa III statujas, vēsta CNN.

Restaurētās statujas, no kurām viena ir vairāk nekā 11 metrus augsta un sver 250 tonnas, var atrast pie Amenhotepa III tempļa.

Statuju atklāšanas pasākumu vadījusi vācu arheoloģe Houriga Sourouziana, kura pārrauga Amenhotepa III tempļa saglabāšanas projektu. Statujas atrastas izrakumu laikā, un tās bijušas gabalos.

Saskaņā ar Pasaules pieminekļu fonda informāciju Amenhotepa III templis tika uzcelts laika posmā no 1390. līdz 1353. gadam pirms mūsu ēras. Tas bijis 100 metrus plats un 600 metrus garš, bet saglabājušās tikai struktūras apakšējās sadaļas.

Templi iznīcinājušas zemestrīces, un, tā kā tas nekad nav bijis pilnībā izraksts, vieta bija apaugusi. To arī apdraudēja plūdi un lauksaimniecības attīstība.

Statujas atklātas laikā, kad Ēģiptes tūrisma nozare cīnās par izdzīvošanu valsts politiskās nestabilitātes dēļ. Kā sacījis tūrisma ministrs Hišams Zazou, tūrisma nozare Ēģiptē šobrīd uzskatāma par pilnībā sabrukušu.


Написать комментарий