Uzmanību: Ērču sezona jau ir sākusies!

foto: happy-giraffe.ru
foto: happy-giraffe.ru

Ērču sezona Latvijā jau ir sākusies, tāpēc cilvēkiem vajadzētu ielūkoties savā potēšanas pasē, lai noskaidrotu, vai nav laiks revakcinācijai, sarunā ar portālu Mixnews.lv sacīja Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.

"Varam teikt, ka ērču sezona jau ir sākusies – tā sākas tad, kad diennakts vidējā temperatūra ir +2 līdz +6 grādi. Ne tikai slimnīcu uzņemšanas nodaļās notiek ērču noņemšana. Zvana cilvēki, kuri paši noņēmuši ērces un prasa, kur tās var nodot, lai pārbaudītu," atklāja Rozentāle.

Infektoloģijas centrā bijis tikai viens gadījums, kad cilvēks lūdzis noņemt ērci, jo lielākajā daļā gadījumu cilvēki to izdara paši.

Rozentāle atgādināja, ka tiem, kas jau ir potējušies pret ērču encifalītu, jāielūkojas savā potēšanas pasē, lai noskaidrotu vai nav laiks revakcinācijai, kas, atkarībā no vecuma, notiek reizi trijos vai piecos gados [ja viņi iepriekš ir saņēmuši pilnu trīsreizēju pamatvakcinācijas kursu].

"Tiem, kas nevar vakcinēties kādu citu slimību vai alerģijas dēļ, pēc pastaigas brīvā dabā sevi jāpārbauda – vai kaut kur nav piesūkusies vai nerāpo ērce.," uzsvēra infektoloģe. "Var izmantot repilentus – vielas, ko pārdod aptiekās gan kā aerosolus, gan kā ziedes, kuras uzziežot uz atsevišām ķermeņa daļām, atbaida kukaiņus, tai skaitā ērces."

"Pagājušajā gadā infektoloģijas centrā tika pārbaudītas vairāk nekā 5000 ērču, bet inficētība bija ap 5%. Tātad no katrām 100 ērcēm piecas bija ar encefalītu. Gan pēc saslimstības, gan inficētības pagājušais gads bija labākis par citiem. Taču ir gadi, kad inficētība sasniedza 10%. Kā būs šogad, to zināsim tikai rudenī," sacīja Rozentāle, piebilstot, ka inficētas ērces ir ne tikai Baltijā, bet arī Vācijā, Austrijā, Čehijā un Horvātijā.


Написать комментарий