Izraēla uzbrūk Sīrijas armijas objektiem

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Izraēla paziņojusi, ka ir uzbrukusi vairākiem Sīrijas militārajiem objektiem, atbildot uz otrdien notikušu sprādzienu okupētajās Golānas augstienēs, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Gaisa triecienu mērķi bijuši Sīrijas armija štābs, apmācību komplekss un artilērijas baterijas, norāda Izraēla. Paziņojumā norādīts, ka Sīrijas armija ir "atbalstījusi un veicinājusi" otrdien notikušo uzbrukumu Izraēlas karavīru patruļai Golānas augstienēs.

Sīrija komentārus par notikušajiem triecieniem pagaidām nav sniegusi, tāpat nav zinām, vai uzlidojumā kāds ir cietis.

Četri Izraēlas karavīri otrdien guva ievainojumus, kad pie robežas žoga Izraēlas okupētajās Golānas augstienēs eksplodēja spridzeklis. Izraēla to nodēvēja par "nepieņemamu vardarbības eskalāciju no Sīrijas puses".

Trešdien Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu paziņoja, ka Izraēla ar spēku aizsargās sevi pret jebkuru uzbrukumu. "Mūsu politika ir ļoti skaidra: mēs sāpinām tos, kuri sāpina mūs," teica premjers.

Izraēla trīs gadus ilgās Sīrijas sacelšanās laikā jau vairākas reizes ir veikusi uzlidojumus mērķiem Sīrijā. Tiek uzskatīts, ka šie uzlidojumi rīkoti, lai novērstu Damaskas režīma organizētu raķešu nodošanu Libānas šiītu grupējumam "Hezbollah".

Trešdienas uzlidojums, domājams, ir pirmais atriebības gaisa trieciens, norāda BBC. Mērķu izvēle skaidri norāda, ka Izraēla otrdienas uzbrukumā savai patruļai vaino Sīrijas valdības spēkus, nevis nemierniekus. Iepriekš Izraēla pēc incidentiem Golānas augstienēs atbildei ir izmantojusi artilēriju, nevis gaisa spēkus.

Pirms divām nedēļām Izraēlas karavīri nošāva divus "ar "Hezbollah" saistītus teroristus", kuri mēģinājuši uzstādīt spridzekli pie sētas uz demilitarizētās zonas Golānas augstienēs, informēja Izraēlas armija.

Stratēģiski nozīmīgo klinšaino plakankalni Sīrijas dienvidrietumos – Golānas augstienes – Izraēla sagrāba 1967. gada karā. Sīrijai to neizdevās atgūt militārajā konfliktā 1973. gadā. Izraēla un Sīrija formāli joprojām ir kara stāvoklī un 70 kilometrus garo pamiera robežu uzrauga ANO novērotāji.


Написать комментарий