Ainavas meistaram Kārlim Mudelim – 110

foto: Latgales kultūrvēstures muzejs
foto: Latgales kultūrvēstures muzejs

Līdz 5.martam Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma izcilā ainavas meistara Kārļa Mudeļa gleznu izstāde no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, ziņo Latgales kultūrvēstures muzejs.

2014.gada maijā gleznotājam Kārlim Mudelim (1904 - 1966) tiks svinēta 110. jubileja. Lai šodienas skatītājs iepazītu un atcerētos izcilo mākslinieku, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja veidotajā izstādē „Ainavas meistaram Kārlim Mudelim – 110” aplūkojama daļa no bagātās Kārļa Mudeļa gleznu kolekcijas, kas ļauj ieskatīties mākslinieka daiļradē un atklāt viņa personību.

Kārlis Mudelis ir ainavists. Visvairāk viņu saista reālistiskā un impresionistiskā glezniecības maniere. Kārlis Mudelis savā mākslas pasaulē ir daudzveidīgs krāsās, kompozīcijā, tematikā, noskaņās un izjūtās. Vērojot ziemas, rudens, vasaras un pavasara ainavas, ļoti grūti atrast darbus, kas atkārtotos kolorītā vai otas uzlicienā. Vienmēr parādās kāda īpaša nianse, kas neatkārto iepriekšējo darbu, jo jebkurš mākslinieks savā radošās dzīves periodā mainās, atrodoties uz meklējumu, iespaidu un pilnveidošanās ceļa, kas nav viegls, un tikai Meistaram jūtams un zināms.

Gleznotājs Kārlis Mudelis (1904-1966) dzimis Rīgā, trūcīgā ģimenē, bet ar zīmēšanu aizrāvies jau bērnībā. Latvijas Mākslas akadēmijā beidzis R.Zariņa grafikas meistardarbnīcu, studējis pie tādiem izciliem meistariem kā Jūlijs Feders, Ģederts Eliass un Vilhelms Purvītis. Zināšanas papildinājis Parīzes Mākslas akadēmijā profesora Andrē Lotkē darbnīcā. Daudz ceļojis, pēc atgriešanās strādājis Rīgā, Jaunjelgavā un Jēkabpilī par skolotāju mākslinieku. Pēc II pasaules kara strādā Daugavpils daiļamatniecības skolā par skolotāju un līdz mūža beigām paliek Daugavpilī. Kārļa Mudeļa galvenā dzīves jēga vienmēr bijusi gleznošana, diemžēl pēc pārciesta saules dūriena saasinājās smagā slimība – epilepsija. Gleznotājs miris vientulībā, nesaprasts un neatzīts.
 


Написать комментарий