«Legālo narkotiku» dēļ puisis maina skolu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Stāstam par trim Rīgas 49. vidusskolas skolniekiem, kuri, aizraujoties ar narkotiku lietošanu, sagrāvuši savas un apdraudējuši apkārtējo dzīves, ir turpinājums. Viens no puišiem pēc klasesbiedra nāves un paša atkārtotas nonākšanas slimnīcā skolā vairs neatgriezīsies.

Ģimene izņēmusi viņa dokumentus, jo trešais šīs bīstamās kompānijas dalībnieks turpina mācības skolā. Pārāk liels ir risks, ka viens piedāvās uzpīpēt, bet otrs nespēs atteikties.

Izglābtais puisis tagad mācās tālmācībā, ir atradis darbu, nodarbojas ar sportu un pēc ārstēšanās kursa vēl ne reizi nav norāvies. Vecmāmiņa cer, ka tā tas arī paliks un mazdēls atgūs savu gandrīz pazaudēto nākotni.

Savukārt, kā veidosies narkotiku ballītē otra izdzīvojušā puiša nākotne, pagaidām grūti spriest, taču viņam pakausī elpo policija. Un vismaz 49. vidusskolā biedru pacienāšana un narkotiku reklamēšana viņam varētu dārgi maksāt.

Nupat direktors Juris Liepiņš uz plašāku sapulci aicināja audzēkņu vecākus. Aicināja pievērst pastiprinātu uzmanību bērniem, pastāstīja, kādas ir narkotiku lietošanas pazīmes. Pildot tēva pienākumus, klausītāju vidū bija arī deputāts Kārlis Seržants. Viņš stāsta, ka pēc traģiskajiem notikumiem vecāku vidū valda satraukums – narkotikas tirgo teju katrā Rīgas ielā.

Šobrīd galvenā cīņa pret šīm vielām notiek Saeimā, jo no jaunievedumiem likumos būs atkarīgs policijas entuziasms narkoūķu terorizēšanā. Šobrīd policijas aktivitātes tiek pieskaņotas sabiedrības interesei par šo problēmu. Nomirst kārtējais lietotājs, visi satraucas – notiek plaši reidi. Paveicas un neviens nenomirst – arī policija liekas mierā. Cerams, šo attieksmi mainīs grozījumi Krimināllikumā. Pirms otrā lasījuma Juridiskā komisija jau atbalstījusi priekšlikumu, ka par jaunu psihoaktīvu vielu izplatīšanu tiks piemērots cietumsods līdz diviem gadiem. Tālāk K. Seržants rosināšot ieviest vēl nopietnāku atbildības diferencēšanu narkotiku tirgoņiem, nosakot, ka gadījumā, ja vielu pārdošana izraisījusi smagas sekas, iespējamais sods ir divi līdz pieci gadi cietumā.

Ik dienu veselības aprūpes iestādēs nonāk vismaz pāris ļoti smagi apdullinājušies pusaudži. Reizēm nākas cīnīties pat par desmit narkotiku apdraudētām dzīvībām vienlaikus. Vērojot, ka narkoūķu apkarošana iet kā pa celmiem, arī Latvijas Ārstu biedrība apsolījusies pielikt spēkus – gan ar padomiem likumdevējam, gan izglītojošām kampaņām. «Ja nav iespējams aizliegt šo vielu tirdzniecību vispār, tad tas izskatās pēc organizētas noziedzības valsts līmenī,» biedrības izplatītajā paziņojumā norāda narkoloģe Astrīda Stirna. Ārsti arī kategoriski iestājas pret policijas bezspēcībā tapušā apzīmējuma «legālās narkotikas» turpmāku lietošanu. Narkotikas nav un nevar būt legālas.


Написать комментарий