2014. gada vasara būs karstākā visā meteoroloģijas novērojumu laikā

foto: the-day-x.ru
foto: the-day-x.ru

Pēdējie gadi piespiež Zemes iedzīvotājus biežāk sastapties ar dabas kataklizmām gan ziemā, gan vasarā. Tomēr gaidāmo vasaru daudzi cilvēki atcerēsies ilgi.

Vācijas Hesenes universitātes klimata speciālisti šogad uz mūsu planētas prognozē sausāko un karstāko laiku visā meteoroloģijas novērojumu laikā, – ziņo glob-news.ru.

Eksperti runā par El Nino rašanos – tā ir parādība, kuras dēļ rodas cikloni, kuri izraisa sausumu Austrālijas un Indonēzijas rajonos un lietus gāzes Ekvadorā un Peru.

El Nino ir siltā ūdens pacelšanās rezultāts virs Klusā okeāna ūdeņiem, un tā virzīšanās uz Amerikas pusi gar ekvatoru. Tomēr iepriekš šo parādību nebija iespējams paredzēt. Orientējošas prognozes sinoptiķi varēja sastādīt tikai no aprīļa līdz jūnijam. Tomēr Vācijas speciālisti izstrādāja modeli, kurš ļauj noteikt El Nino attīstību un parādīšanos.

Sinoptiķi secināja, ka šī parādība jau ir izveidojusies un tuvākajā nākotnē provocēs tādas sekas, kā virkni dabas kataklizmu, kuras notiks šogad. Turklāt eksperti apgalvo, ka viņu izveidotā shēma palīdzēs viņiem noteikt klimata izmaiņas pilnā mērā.

Hesenes universitātes zinātnieki brīdina, ka daži planētas reģioni cietīs no sausuma un ugunsgrēkiem, bet tai pašā laikā citi – no plūdiem un lietus gāzēm.

Jāuzsver, ka ekstremāli laika apstākļi bieži ir saistīti ar dažādu epidēmiju izplatīšanos. Turklāt zinātnieki konstatēja likumsakarību starp masu nekārtībām un El Nino. Kā tika noskaidrots, šādos apstākļos pilsoņu karu izcelšanās risks paaugstinās par 21%.


Написать комментарий