Eiropas bankas izvairās no kredītu norakstīšanas

foto: chinacartimes.com
foto: chinacartimes.com

Eiropas banku tumšāko stūri draud izgaismot Eiropas Centrālās bankas inspektori, kuri analizē aizdevumus, kurus bankas klientiem restrukturizē un pilnībā neatklāj, raksta Bloomberg.

«Investorus biedē jautājums, vai bankas dod naudu kompānijām, kuras ir pelnījušas bankrotēt un notur tās dzīvas, lai izvairītos no kredītu norakstīšanas zaudējumos,» saka Bokoni Universitātes profesors Maskia Bedendo, piebilstot, ka ienākumus nenesošo kredītu apjoms joprojām ir ļoti neskaidrs.

Četras no Eiropas 10 lielākajām bankām neatklāj to kredītu lielumu, par kuriem ir pārslēgtas vienošanās. Tikai mazāk nekā trešdaļa no 39 lielākajiem aizdevējiem tikai ir sniegušas skaidru kvantitatīvo informāciju. Tāpat neviena no kompānijām, kura ir skaitļus publicējusi, ieskaitot Deutsche Bank un Intesa Sanpaolo, nav atklājusi tik daudz kā ASV konkurenti, ieskaitot JPMorgan Chase&Co.

ECB ir lūgusi eirozonas 128 lielākajām bankām sniegt detalizētu pārskatu par aizdevumiem, kas ir daļa no atskaites, kas noteiks, vai tās ir atvieglojušas aizdevējiem nosacījumus, lai izvairītos no šo aizdevumu norakstīšanas.

«Bankas spēj būt radošas, kad ir jāvērtē aktīvi, tādēļ ECB atskaite ir vēlama, lai redzētu, kurām nepieciešams kapitāls,» sacījis Landesbank Berlin Investment pārstāvis Lucs Rohmeijers. «Spānijas bankas ir optimistiskākas, novērtējot nekustamo īpašumu, bet itāļi atliek malā darījumus, kuriem ir nelielas problēmas, tādēļ, investējot šajās valstīs, ir jāpatur prātā šis potenciālais kapitāla trūkums,» uzsver eksperts.

Francijas lielākās bankas Societe Generale, BNP Paribas un Credit Agricole SA, kā arī Vācijas Commerzbank, kuras 2009. gadā saņēma valdības finansējumu, ir četras no 10 lielākajām bankām, kas nav atklājušas precīzu restrukturizēto kredītu apjomu. Tādas bankas kā Deutsche Bank un ING Groep ir sniegušas nelielu ieskatu gada datos.

ECB regulators ir apkopojis restrukturizēto kredītu datus no bankām un norāda, ka pabeigs darbu līdz novembrim.

27 bankas ir briesmās vai var izgāzties šā gada stresa testos, un tām pietrūkst aptuveni 17 miljardu eiro kapitāls, pagājušā mēneša ziņojumā rakstīja investīciju kompānija Keefe, Bruyette&Woods.


Написать комментарий