Veidos homoseksuāliem vīriešiem draudzīgu ārstu tīklojumu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Baltijas HIV asociācija sadarbībā ar Veselības ministriju un biedrībām "Mozaīka" un "Norvēģijas Geju un lesbiešu veselība" šogad plāno izveidot ārstu "tīklojumu", kurā vīriešiem, kuriem ir dzimumattiecības ar vīriešiem (VDV), būs iespēja saņemt draudzīgus veselības aprūpes pakalpojumus.

Kā šodien preses konferencē norādīja projekta īstenotāji, kopumā 30 veselības aprūpes speciālistus plānots apmācīt jautājumos par VDV vajadzībām, specifiskajiem riska faktoriem, kā arī izmeklēšanas un diagnostikas metodiku, lai vēlāk 20 no viņiem turpinātu darbu īpašajā ārstu "tīklojumā", tostarp strādātu Latvijā pirmajā VDV konsultāciju-izmeklējumu punktā, kas tiks veidots biedrības "Mozaīka" telpās.

Apmācības paredzētas jūnijā. Interesenti aicināti sazināties ar Baltijas HIV asociāciju, rakstot uz e-pastu "balthiv@balthiv.com". Projekta īstenotāji mudina pieteikties dažādus speciālistus, tostarp ģimenes ārstus, dermatovenerologus, urologus un infektologus.

Minēto aktivitāšu mērķis ir veicināt VDV sociālo iekļaušanos sabiedrībā, sociālās atstumtības mazināšanu un arī HIV infekcijas ierobežošanu, preses konferencē norādīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta pārstāve Jana Feldmane.

Savukārt Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Evija Dompalma-Linuža uzsvēra, ka to mērķis ir veicināt atklātu sarunu starp ārstu un vīrieti, kas būšot liels izaicinājums, jo daļā Latvijas sabiedrības joprojām valdot negatīva attieksme, nosodījums pret VDV. Šim viedoklim pievienojās arī biedrības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina, norādot, ka bailes tikt diskriminētam ir viens no iemesliem, kādēļ šie vīrieši "slēpjas" no sabiedrības, tostarp neiet pie ārsta.

Tiek pieņemts, ka katrā valstī vidēji no 2% līdz 5% vīriešu ir dzimumattiecības ar vīriešiem, norādīja speciālisti. 2010.gadā veikts Eiropas interneta pētījums rāda, ka Latvijā 47% šo vīriešu dzīves laikā piedzīvojuši iebiedēšanu seksuālās orientācijas dēļ, 52% aptaujāto atzīst, ka par viņu seksuālo orientāciju zina mazāk nekā puse pazīstamo, 29% norāda, ka par to zina lielākā daļa līdzcilvēku, bet 18,9% savu seksuālo orientāciju nevienam nav atklājuši. Aptaujā piedalījās aptuveni 700 VDV.

Ārstu "tīklojums" tiks veidots ar Sabiedrības integrācijas fonda, Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas finansiālu atbalstu.
 


Написать комментарий