Komiķiem piemīt tādas pat personības īpatnības kā cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem

foto: grandwallpapers.net
foto: grandwallpapers.net

Komiķiem ir raksturīgas tādas pat personības īpatnības, kuras krasākā formā piemīt psihisku traucējumu gadījumos, atklājuši britu zinātnieki. 

Kā secināts Oksfordas universitātes zinātnieku pētījumā, šiem cilvēkiem piemīt tipiskas šizofrēnijas vai maniakāli – depresīvās psihozes pazīmes, raksta bbc.co.uk.

Pēc zinātnieku domām, šāda personības struktūra palīdz komiķiem domāt ārpus standartiem un izdomāt smieklīgus jokus. Visvairāk pētniekus pārsteidza komiķu introvertais stāvoklis un ekstravertā impulsivitāte.

Uzskats, ka radošā darbība mākslā un zinātnē ir saistīta ar psihiskās veselības traucējumiem, nav jauns. Taču līdz šim nav veikti pētījumi par to, kā dažas komiķu rakstura īpašības varētu būt saistītas ar psihozi (murgiem vai halucinācijām, kas ir raksturīgas šizofrēnijai vai bipolāram stāvoklim).

Oksfordas universitātes un fonda Berkshire Healthcare pētnieki pētīja 523 komiķus (404 vīriešus un 119 sievietes) no Lielbritānijas, ASV un Austrālijas.

Viņiem tika piedāvāts aizpildīt tiešsaistes anketu, kas ļauj izmērīt veselu cilvēku psihiskās īpašības. Mērījumi tika veikti, balstoties uz četriem parametriem: neparasti pārdzīvojumi (ticība telepātijai un paranormālām parādībām), kognitīvā dezorganizācija ( izklaidība un grūtības koncentrēt domas), introvertā anhedonija (samazinātas spējas just sociālu un fizisku apmierinājumu), impulsīvas neatbilstības (tendence veikt impulsīvas, antisabiedriskas darbības).
Kā kontroles grupa tika piesaistīti 364 citu žanru aktieri un 831 neradošu profesiju pārstāvis, kuriem tika piedāvāts aizpildīt identiskas anketas.

Pētnieki atklāja, ka komiķiem piemita vairāk iztektas psihotiskās īpašības, nekā citu profesiju pārstāvjiem.

Visvairāk zinātniekus pārsteidza introvertā stāvokļa – anhedonijas – un ekstravertās impulsivitātes apvienojums, kas piemīt komiķiem. Citu žanru pārstāvjiem bija izteikti tikai trīs psihotissko īpašu veidi, tiem nepiemita introversija.

"Radošie elementi, kas ir nepieciešami humora radīšanai, ir neticami līdzīgi elementiem, kas raksturo cilvēku, kuriem piemīt psihozes – šizofrēnija un bipolārie traucējumi, kognitīvo stilu," uzsver Oksfordas universitātes eksperimentālās psiholoģijas departamenta pārstāvis Gordons Kleridžs.

Pēc viņa teiktā, pati par sevi šizofrēniskā psihoze var būt kaitīga humora izjūtai, taču "mazākās devās" tā var palielināt cilvēku spēju izdomāt neparastas lietas vai domāt ārpus standartiem.

Maniakālā domāšana, kas ir līdzīga bipolāriem traucējumiem, var ļaut cilvēkiem apvienot nesavienojamo, kas nepieciešms oriģināla komiskā efekta panākšanai, saka Kleridžs.

"Komiķi parasti ir nedaudz noslēgti, lielākoties introverti cilvēki, kuri ne vienmēr vēlas komunicēt un kuru komiskā darbība ir zināma pašārstēšanās metode," uzsver profesors.

"Psihoze nav personības problēma, tā ir smagāka problēma," skaidro Londonas karaliskās koledžas psihiatrijas institūta pārstāvis, doktors Džeims Makkeibs.

"Cilvēkiem, kuri cieš no psihozes vai šizofrēnijas, ir ļoti vājas spējas novērtēt humoristiskus materiālus," uzsver Makkeibs.
Tiesa, pēc viņa domām, pētījums plašāk atklāj atšķirības, kādas ir vērojamas starp dažādu žanru aktieru personībām, nevis līdzības starp komiķiem un cilvēkiem, kuriem piemīt dažādas psihozes.


Написать комментарий