Lūdz KNAB noskaidrot, vai nodokļu maksātāju nauda izmantota Rīgas mēra atbalstītāju piketā

foto: DELFI Aculiecinieks
foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas domes Vienotības un Nacionālās apvienības frakcijas ir nosūtījušas vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ar lūgumu pārbaudīt vai nodokļu maksātāju nauda ir izmantota, finansējot Rīgas mēra Nila Ušakova atbalstītājus piketā pie Rātsnama.

Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte un Nacionālās apvienības frakcijas vadītāja Baiba Broka ir nosūtījušas vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Vides un reģionālās attīstības ministrijai un Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centram. Tajā tiek lūgts pārbaudīt publiskajā telpā izskanējušo informāciju par Rīgas satiksmes autobusu iespējamo izmantošanu, piegādājot plakātus un karogus Rīgas mēra atbalstītājiem 3.decembra piketā pie Rīgas domes.

Šogad Rīgas satiksmei dotācijās no nodokļu maksātāju naudas tika piešķirti vairāk nekā 65 miljoni latu. Rīgas satiksme finansē arodbiedrību LABA, kas šogad dotācijās saņēmusi 591 000 latu, informē Vienotības frakcija Rīgas domē.

Publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka, iespējams, tieši arodbiedrība LABA ir finansējusi Rīgas satiksmes autobusu izmantošanu Rīgas mēra atbalstītāju vajadzībām, gatavojoties piketam.

Vēstulē ir lūgts noskaidrot vai arodbiedrībai piešķirtie līdzekļi nav tikuši izmantoti 3.decembra piketā.

BNN jau rakstīja, ka pie Rīgas domes, 3.decembrī, sapulcējušies Latvijas iedzīvotāji paužot gan atbalstu, gan nosodījumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam par to, ka pašvaldības ierēdnis nav uzņēmies atbildību par Zolitūdes traģēdiju un nesekojis premjera Valda Dombrovska piemēram – atkāpjoties no amata.

Strēlnieku laukumā, iepretim domei piketā pulcējušies vairāki simti cilvēku, galvenokārt vecāka gada gājuma. Izskanēja saukļi kā «Atkāpies», tā «Rokas nost no Nila». Atbalstītāju pusē bija dzirdami vairāk krievu valodā izkliegti saukļi.

Vairāki cilvēki, kuriem tika izdalīti atbalstu paudoši plakāti, atzina, ka ir Rīgas satiksmes darbinieki. Viņi pastāstīja, ka ar darba vadītāju atļauju šo dienu ir varējuši paņemt brīvu, lai piedalītos piketā. Klātesošie sacīja, ka uz piketa norises vietu atbraukuši ar trolejbusu bez maksas, jo Rīgas satiksmes darbiniekiem par sabiedrisko transportu Rīgā nav jāmaksā.

Notikuma vietā sastaptais arodbiedrības LABA pārstāvis Raimonds Gailis ne apstiprināja, ne noliedza, ka piketa dalībnieki tiek organizēti no Rīgas satiksmes darbinieku vidus. Viņš norādīja, ka piketā piedalās kā pašvaldības pārstāvis. Gailis norādīja, ka darbiniekiem ir summētais darba laiks un līdz ar to visi darbinieki šeit atrodas ārpus darba laika.

Promejot Ušakovs pagriezās pret pūli un parādīja uzvaras žestu, saliekot pirkstus V veidā. Rīgas mērs pateicās pūlim par atbalstu un uz žurnālistu jautājumu, kā viņš vērtē to, ka pūlī ir liels skaits Rīgas satiksmes darbinieku, aicināja parādīt kaut vienu darbinieku, kas šeit būtu atnācis, jo ticis piespiests.

BNN jau vēstīja, ka 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala Maxima ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot. Traģēdija rosinājusi plašas diskusijas par būvniecības kvalitāti Latvijā un par to, kas atbildīgs, ka šāda nelaime varēja notikt. Par notikušo ierosināts kriminālprocess.

Uzņemoties atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis, savukārt Ušakovs īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu. Pateicis savu sakāmo, Ušakovs nekavējoties devās uz savu kabinetu, izvairoties no jebkādiem žurnālistu jautājumiem.


Написать комментарий