Izplata baumas, ka Zolitūdes traģēdijā gājuši bojā 200 cilvēki

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Pēc Zolitūdes traģēdijas sabiedrību pārplūdinājušas baumas par bojāgājušo un cietušo skaitu. 

Tās vienlaikus gan mulsina, gan sanikno, gan uzkurina nemieru daudzos cilvēkos, kuri pārsūta šo informāciju cits citam, kamēr tā iegūst patiesa stāsta seju.

Starp dažādām pēdējās nedēļas laikā izplatītajām ziņām aprunātākās ir tās, kurās, sākot no pašas pirmās traģēdijas nakts, tiek minēts dažāds bojāgājušo, cietušo un izglābto skaits. Arī Neatkarīgās rīcībā ir vairākas tādas epasta vēstules, gan ziņas, kuras rakstītas sociālajos tīklos, kurās gan anonīmi cilvēki, gan personas ar konkrētu vārdu un uzvārdu pauž bažas: vai tiešām glābšanas dienesti darījuši visu, lai izglābtu pēc iespējas vairāk cietušo, vai netiek slēpts patiesais bojāgājušo un cietušo skaits. Piemēram, kāda persona, kas sauc sevi par Latvijas pilsoni, bet, visticamāk, sūta epastu ar izdomātu vārdu un uzvārdu, aicina visus pievērst uzmanību tam, ka «bojāgājušo skaits ir 200 [..], bet to noklusē, jo it kā, ja upuru skaits pārsniedz konkrētu skaitu, šāda veida notikumu jau pārbauda Eiropas līmenī Eiropas iestādes». Tāpat ir izplatīta vēstule, ka, iespējams, vēl kādi cilvēki ir miruši slimnīcās jau pēc nogādāšanas no traģēdijas vietas, bet viņu vārds neparādās bojāgājušo sarakstā...

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša Neatkarīgajai stāsta: slimnīcās pēc palīdzības vērsušies 39 traģēdijā cietušie, no tiem ar ātrās palīdzības mediķu brigādēm slimnīcās nogādāti 30. Daudziem cilvēkiem palīdzība tika sniegta uz vietas – gan cietušajiem, gan radiniekiem, gan glābējiem, bet šīs palīdzības apjoms nav uzskaitīts. Sākotnēji varēja atšķirties pacientu skaits, ko min slimnīcas, jo vairākos gadījumos pacienti tika pārvesti no vienas slimnīcas uz citu, tomēr tagad cietušie ir uzskaitīti kā personas, lai nerastos pārpratumi. I. Bukša apgalvo, ka neviens no traģēdijā cietušiem slimnīcā nav miris. Vissmagākie pacienti tika nogādāti Rīgas Austrumu slimnīcām ar smagām politraumām, un viņi tur joprojām ārstējas. Neviens no ievestajiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pacientiem slimnīcā nav miris, apliecina arī P. Stradiņa slimnīcā. I. Bukša noraida jebkādas spekulācijas par šo tēmu un saka: nekāda informācija netiek slēpta. Jājautā: kam tas ir izdevīgi, kam nepieciešamas šādas ziņas?

«Policija kategoriski noliedz šādu informāciju, šādām baumām nav nekāda pamata,» teic Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava. Glābšanas dienesti strādāja ļoti ilgi, pārmeklējot visus gruvešus, tāpēc ir pilnīgi izslēgts, ka kāda cilvēka mirstīgās atliekas nebūtu atrastas. «Saprotu, ka traģiskais notikums ir uzjundījis daudz emociju, taču ir kaut kādas robežas, tas ir nežēlīgi un ciniski – tagad tiražēt šādas baumas,» saka S. Pildava. Daudzi šajās baumās norāda uz faktu, ka traģēdijā nav gājis bojā neviens bērns, tas būtu dīvaini, jo lielveikalā taču vienmēr ir vecāki ar bērniem. «Domāju, tā ir laime nelaimē, ka bērni nav starp bojāgājušajiem. Visticamāk, ja arī bija veikalā bērni, dzirdot signalizāciju vecāki ar bērniem neturpināja iepirkties,» spriež policijas pārstāve. Traģēdijā cieta divi bērni, bet nu jau viņi ir izrakstīti no slimnīcas. Baumas transformējas, ar tām policijai ir liela pieredze. Piemēram, policija strādā pie dubultslepkavības izmeklēšanas, bet visā pilsētā runā, ka uzdarbojas maniaks, uz kura sirdsapziņas ir astoņu cilvēku dzīvības.

Policija aicina nepārsūtīt šādu, acīm redzami nepatiesu informāciju, bet, ja kāda rīcībā šādas vēstules ir, sūtīt uz izmekletajiem@vp.gov.lv, kas ir speciāli Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai izveidots epasts.


Написать комментарий