Miris slavenais krievu aktieris Jurijs Jakovļevs

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Naktī uz 30. novembri miris leģendārais padomju un krievu kino un teātra aktieris Jurijs Jakovļevs (attēlā), starp kura slavenākajām lomām minamas Ivans Bargais komēdijā "Ivans Vasiļjevičs maina profesiju" un Ipolits no Jaungada klasikas "Likteņa ironija, jeb Vieglu garu".

Kā vēsta Krievijas mediji, Jakovļevs miris slimnīcā, kur viņš tika nogādāts pēc samaņas zaudēšanas. Sīkāka informācija pagaidām netiek sniegta, bet zināms, ka 85 gadus vecajam aktierim pēdējā laikā bija saasinājušās veselības problēmas.

Jakovļevs dzimis Maskavā 1928. gadā, bet 1952. gadā sāka strādāt Vahtangova teātrī. Vairāk nekā pusgadsimta laikā Jakovļevs teātrī nospēlējis aptuveni 30 lomas, no kurām pēdējā bija Pjotra Sorina loma izrādē "Kaija" pēc Čehova lugas motīviem.

Kino Jakovļevs nospēlējis vairāk nekā 70 lomas. Bet minētajām filmām viņš piedalījies arī "Kin-dza-dza", "Idiots", "Anna Kareņina", "Lamatas vientuļam vīrietim", "Uz priekšu, gardemarīni!", "Grāfiene de Monsoro" un citās.

Īpaši minama Jakovļeva loma Eldara Rjazanova filmā "Huzāru balāde" (1962), kurā viņš tēloja poručiku Rževski. Tieši šī loma jaunajam aktierim nesa vissavienības slavu, bet viņa izteiksmīgais tēlojums radīja neskaitāmus jokus par pašu poručiku.

Jakovļevs ir nopelniem bagātais Krievijas PSFR mākslinieks, Krievijas PSFR tautas mākslinieks, PSRS Tautas mākslinieks, PSRS Valsts prēmijas laureāts, Sarkanā karoga Darba ordeņa laureāts, Ļeņina ordeņa laureāts utt. Aktieris bijis trīsreiz precējies, viņam ir divi dēli un četri mazbērni.

Daži no Jakovļeva kino karjeras citātiem: Красота-то какая. Лепота!, Замуровали! Демоны!, Я требую продолжения банкета!, Оставь меня, старушка, я в печали, Какая гадость эта ваша заливная рыба, Подогрели... обобрали..., Когда у общества нет цветовой дифференциации штанов, то нет цели!, Кю! Зараза!.


Написать комментарий