Daugavpilī sākuši gatavoties Latvijas Republikas 100 gadu jubilejai veltītā pieminekļa izveidei

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pērnā gada vasarā Daugavpils Latviešu biedrības vadītājs griezās pilsētas domē ar priekšlikumu uzcelt pilsētā pieminekli, kas tiktu veltīts Latvijas valsts 100 gadu jubilejai, kas tiks svinēta 2018.gadā.

Pēc biedrības vadītāja Jāņa Bružika domām, Latgales galvaspilsētā jāizveido piemiņas vieta, kura vienos dažādu tautību cilvēkus, pie kuras valsts svētkos un piemiņas dienās varēs nolikt ziedus, Rīgā taču ir Milda, bet Rēzeknē – Māra.

Lai sekmētu ieceres īstenošanu, šogad tika dibināta biedrība „Latvijai-100”, tās dibinātāji ir Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības, par biedrības locekļi var kļūt jebkura fiziska vai juridiska persona. Biedrības reģistrēšanai nepieciešamie dokumenti ir nodoti Uzņēmumu reģistrā, šobrīd tajos tek pieņemti nelieli grozījumi.

Pēc pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Dukšinska vārdiem, novembrī ir sācies darbs pie pieminekļa izveides. „Galvenais ir labi sagatavoties tik vērienīgam notikumam kā Latvijas valsts 100 gadu jubileja. Jāatrisina svarīgi jautājumi, kuri ir saistīti ar pieminekļa uzstādīšanas vietu, jāņem vērā mūsu iedzīvotāju viedoklis, jāizvēlas devīze. Šajā darbā tiks iesaistīti arhitekti, mākslinieki, tiks izveidots ziedojumu fonds, kurā privātpersonas un lieli uzņēmumi varēs ziedot līdzekļus pieminekļa izveidei”, paskaidroja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks.

J.Dukšinskis uzskata, ka Daugavpilī pastāv problēma: nav vietas, kuru cilvēki apmeklētu valsts svētkos, noliktu ziedus. „Ir piemineklis Dubrovina parkā, taču tas ir veltīts Otrā pasaules kara laikā bojā gājušajiem. Jauns piemineklis tiks veltīts ne tikai Latvijai, bet arī mūsu pilsētai”, pastāstīja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks. Viņš atzīmēja, ka tiks izskatīti priekšlikumi par konkursu noteikumiem, iecelšanu biedrības amatos.

Jāatzīmē, ka Latvijai veltītā pieminekļa izveides iecere Daugavpilī radās tālajā 1939.gadā, tomēr tā netika īstenota. Tiek plānots, ka Latvijas Republikas 100 gadu jubilejai veltītais piemineklis Daugavpilī tiks uzstādīts 2018.gada 18.novembra priekšvakarā. 


Написать комментарий